Kan het kwaad om nooit water, maar altijd lightfrisdrank te drinken?

Getty Images
Je vochtbalans blijft erdoor op peil, het is goed voor je lijn, het stilt je hongergevoel en het geeft je een stralende huid ... de voordelen van water drinken zijn eindeloos. Maar wat als je geen water lust en alleen maar lightfrisdrank drinkt, kan dat kwaad? Onze expert weet raad.

Diëtiste Sabine Volkaerts van Dieetvoeding.be in Mechelen: “In de nieuwe voedingsrichtlijn is de regel: drink anderhalve liter water, en maximaal een halve liter lightdrank. Onder lightdrank verstaan we alle dranken die maximaal 5 calorieën per honder milliliter bevatten – ook thee met zoetstof valt daar dus onder.”

“Door de zoetstoffen in lightfrisdrank raak je gewend aan zoete smaken en ga je die ook opzoeken in andere producten. Ze zijn ook rijk aan zuren, die je tandglazuur aantasten, en vaak ook ­aan cafeïne. Bovendien hebben ze geen ­meerwaarde. Voor een overdosis aspartaam hoef je niet te vrezen: dan moet je al meer dan 3 liter drinken.”

“Dranken zoals thee bevatten dan weer veel theïne en cafeïne. Beperk je hoeveelheden tot een halve liter per dag, zeker ’s avonds. Je nachtrust zal er wel bij varen.”
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Inge Boonen

  Ooit al eens gelezen wat aspartaam (Wat in al die light, zero frisdranken zit), met je lichaam doet? Veel meer kans op dementie en hersenbloeding is er nog maar een klein deeltje van!

 • birgit vanderest

  Heel flink, light cola, light kaas, light .... Ooit al geprobeerd om light kaas in de oven te laten een korstje krijgen? Doen, je eet, drinkt nooit meer light

 • Isabelle Janssens

  Vergeet de ph-graad ook niet te vermelden!

 • emiel wouters

  Water is de beste light frisdrank dat er is. Daar zit niets in. Maar dat proef je niet. Ze zeggen wel dat je er mooi glanzende ogen van krijg. Maar zelfs het kleinste lichtje geeft nog meer licht, dan alle glans in je ogen. Dus water en een klein lichtje heb je nodig.