Exclusief voor abonnees

Kan een avondmens een ochtendmens worden?

Getty Images/EyeEm
Voor extreme avondmensen is het leven niet altijd even makkelijk. De samenleving (school, werk) is namelijk ingericht op vroeg opstaan. Wetenschapsjournalist Ernst Arbouw, zelf een notoire nachtuil, probeerde zichzelf om te bouwen tot ochtendmens.

Mijn naam is Ernst en ik ben een avondmens. Of om de juiste term te gebruiken: ik ben een laat chronotype, net als – studies lopen uiteen en hanteren verschillende definities – zo’n 20 procent van de bevolking. Dat is een probleem. De samenleving is namelijk ingericht op ochtendmensen. Werk, school, sportwedstrijden, de tandarts, bouwvakkers bij de buren: het begint allemaal vroeg.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tim Claes

  De vraag is niet of dat kan, maar of dat moet? Jaren geleden was de vraag of een linkshandige ook rechtshandig kon worden. Waarom eigenlijk? Kunnen we de mensen niet aanvaarden zoals ze zijn?

 • Cindy Hendrycks

  Klopt volledig! Ook opleiding over gekregen. Willen we van uurverandering af, dan moet het voor ons bioritme de wintertijd worden. Of het alternatief is ook mogelijk: zomertijd maar niet meer naar school / werk om 8u maar dat werkritme verlaten. Op lange termijn zal de evolutie er wel voor zorgen dat ons bioritme zich wel aanpast.

 • Toon Schouteden

  Door de blauwe garde worden we verplicht om 24 op 24, 7 op 7 te renderen. Heel veel mensen hebben problemen met het afhaspelen van verschillende arbeidsuren. En dan gaan een paar onnozelaars ook nog vertellen dat 'n vast zomeruur niet goed is voor de gezondheid... Ha, ha, ha, haa! Ja, ze laten me lachen met hun hersen(?)spinsels. Dan moet ook iedereen terug in dagdienst gaan werken, géén overuren draaien en de zondag verplichte rust (we leven toch in een katholieke staat).

 • Mario Tersago

  Alles kan.. ook al zal ieder mens een affiniteit hebben met een bepaald tijdstip in de dag, elke gewoonte kan je aanleren. Sommige mensen zijn flexibeler dan anders maar men kan een mens (zichzelf dus) conditioneren. Wat ploegensysteem betreft is dit inderdaad een voorbeeld maar ik blijf erbij dat het veel vergt van een mens om in steeds wisselende shiften te presteren. Ik doe nu al 5 jaar dag en ben zeer blij om van de shiften verlost te zijn.

 • Karel Roobroeck

  Werk anders eens in ploegen systeem... Dan weet je het antwoord zonder dit artikel te lezen.