Jongeren slapen slecht en minder door gadgets

ANP
Jongeren die veel naar het scherm van hun smartphone, tablet of computer kijken, vallen minder gemakkelijk in slaap en hebben gemiddeld minder nachtrust. Dat blijkt uit Noors onderzoek bij 10.000 jongeren.

Tieners die aangaven meer dan vier uur per dag naar een scherm te kijken, blijken veel moeilijker in slaap te vallen. Bijna de helft doet er meer dan een uur over om in slaap te vallen, terwijl een halfuur of minder normaal is.

Bij respondenten die meer dan vier uur per dag naar een scherm staren, is de kans 3,5 keer zo groot dat de nachtrust vijf uur of minder is. Veel in de weer zijn met je elektronische apparaat betekent automatisch minder tijd om te slapen, maar dat is het niet alleen, stellen de onderzoekers.

Het felle licht van de schermen zou het biologisch ritme verstoren en spanning of hoofdpijn na langdurig gamen is ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust. Ook de inhoud van bekeken video's of bijvoorbeeld sms'jes zorgt voor een extra psychologische stimulans die inslapen niet ten goede komt.