Jongeren drinken minder ... voor betere Facebookfoto's

thinkstock
We hebben de kracht van Facebook nog maar eens onderschat. Want waar menig ouder er maar niet in slaagt om zoon of dochter te behoeden voor de gevaren van een pintje (of meer) te veel, bleek dat voor sociale netwerksites een fluitje van een cent. De reden? Jongeren willen niet langer dronken gefotografeerd worden.

Er is een nieuwe generatie van jongeren opgestaan: zij die niet langer het ene shotje na het andere achteroverslaan. Dat blijkt uit een rapport van The Office for National Statistics. Zo zouden er in Engeland vergeleken met 2013 maar liefst 27 procent meer 16- tot 24-jarigen zijn die resoluut nee zeggen tegen alcohol. De reden daarvoor? Beschamende foto's op Facebook.

Minder alcohol, drugs en seks
De Britse jongeren willen niet langer dat vrienden hen op sociale media in compromitterende poses kunnen zien, en veranderen daarom hun levensstijl: minder alcohol, minder drugs en minder seks. Ook het aantal tieners dat aan bingedrinken (meer dan 6 eenheden alcohol voor vrouwen en 8 voor mannen) doet is sterk gedaald, van 29 procent naar 18 procent. Bovendien toonden de cijfers aan dat in 2013 slechts één jongere op vijftig op regelmatige basis drinkt, een daling van meer dan twee derde sinds 2005.

"Cyber-schaamte"
Dat zou dus komen omdat jongeren zich meer en meer bewust zijn van de consequenties als ze dronken op het internet verschijnen. "We zien heel veel cyber-schaamte," voegt woordvoerder van het onderzoek, Kelly O'Sullivan, daaraan toe. "Jonge mensen vinden het leuk om dronken foto's van hun vrienden te plaatsen, maar hun eigen foto's zien ze dan weer liever niet opduiken."