Is yoga eigenlijk wel een goede workout?

Thinkstock
Je zal ons nooit horen verkondigen dat yoga gemakkelijk is, of geen echte sport. Maar als wij al die statische poses zien, vragen we ons toch af of het wel een goede workout is.

Natuurlijk heb je veel spierkracht en uithouding nodig om je in al die ingewikkelde standjes te wringen, maar na een les sta je niet te puffen en te hijgen zoals na een rondje crossfit. Is yoga dan eigenlijk wel een goede sport? Het korte antwoord op die vraag is 'ja', maar er hangt wel een stevige 'maar' aan vast.

Beweging hoeft niet altijd enorm inspannend te zijn om je gezondheid een boost te geven. Onderzoek heeft aangetoond dat yoga de kans op hart- en vaatziekten verkleint en je bloeddruk reguleert. Daarnaast krijg je minder snel last van stress, depressie, hoofdpijn, diabetes en zelfs bepaalde vormen van kanker. Zelfs op je gewicht heeft yoga enige invloed: wie het minstens een keer per week doet, zal minder snel bijkomen.

Maar wat yoga niet doet, is veel calorieën verbranden. Zelfs bij de intensieve vormen, Bikramyoga bijvoorbeeld, verbrand je niet meer dan bij een stevige wandeling. Kamp je met overgewicht of wil je wat kilootjes kwijt? Dan is yoga op zich niet voldoende. En zelfs voor wie perfect tevreden is met zijn gewicht, is het gezond om regelmatig je hartslag te verhogen en aan cardiotraining te doen.

Kort samengevat: yoga is goed voor je, zeer goed zelfs. Maar yoga alleen is niet voldoende; je combineert het best met andere sporten zoals lopen of zwemmen.