Is plantaardig ijs gezonder dan ijs van koemelk? (+ 9 lekkere soorten om af te koelen!)

Getty Images
De veganistische levensstijl wint steeds meer aan populariteit en dat is ook te merken op de diepvriesafdeling van de supermarkt. Het aanbod aan plantaardig ijs was daar nog nooit zo groot. Maar is ijs op basis van soja-, kokos- of amandelmelk ook gezonder dan doorsnee-ijs van koemelk? Wij vroegen diëtiste Sanne Mouha om advies en selecteerden de lekkerste soorten plantaardig ijs.

“Plantaardig ijs bevat vaak iets minder vetten dan gewoon ijs”, verklaart diëtiste Sanne Mouha. “Daardoor is de hoeveelheid calorieën wat lager, maar de hoeveelheid suiker is vergelijkbaar.”

“Melkproducten zijn ook een bron van calcium, vitamine B12 en vitamine D. Plantaardige alternatieven bevatten die stoffen niet, maar ze worden er wel vaak aan toegevoegd. Daarnaast bevat plantaardige melk, op sojadrank na, amper eiwitten. Als ik mocht kiezen tussen de plantaardige melksoorten, zou ik dus opteren voor sojamelk die evenveel eiwitten bevat als koemelk. Bij ijs is het ook niet de melk die het (on)gezond maakt, wel het totaalplaatje. Het is geen echte dikmaker, maar bevat ook weinig voedingsstoffen. Kies je ijs dus gewoon naar smaak.”

9 x plantaardige ijspret

rv, nina.be

1. Plantaardig soja-vanille-ijs van Alpro, 5,49 euro voor 500 ml, verkrijgbaar bij Delhaize, Colruyt en Carrefour.

Voedingswaarde per 100 g: kcal: 166, vetten: 8,0 g, koolhydra- ten: 16,2 g waarvan suikers: 13,5 g, eiwitten: 2,3 g, zout: 0,2 g.

2. Soja cornets brésilienne van IJsboerke, 6,99 euro voor 6 stuks, o.a. verkrijgbaar bij Delhaize en Carrefour.

Voedingswaarde per 100 g: 286 kcal, vetten: 14,5 g, koolhydraten: 35,4 g waarvan suikers: 22,1 g, eiwitten: 2,7 g, zout: 0,1 g.

3. Maromakotro snow white kokosijs van Professor Grunschnabel, 5,40 euro voor 500 ml, verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Voedingswaarde per 100 g: kcal: 147, vetten: 7 g, koolhydraten: 19 g waarvan suikers: 17 g, eiwitten: 1,18 g, zout: 0,0 g.

4. Bon Ice rice chocolate van Bonvita, 2,09 euro voor 120 ml, verkrijgbaar bij Bio-Planet.

Voedingswaarde per 100 g: 308 kcal, vetten: 17,6 g, koolhydraten: 36,7 g waarvan suikers: 32,8 g, eiwitten: 0,7 g, zout: 0,03 g.

5. Magnum vegan classic van Ola, 5,75 euro voor 4 x 90 ml, o.a. verkrijgbaar bij Carrefour en Colruyt.

Voedingswaarde per 100 g: 330 kcal, vetten: 20 g, koolhydraten: 34 g waarvan suikers: 28 g, eiwitten 1,6 g, zout: 0,08 g.

6. Cookies on Cookie Dough Non-Dairy zuivelvrij karamelijs van Ben & Jerry’s, 6,99 euro voor 500 ml, o.a. verkrijgbaar Albert Heijn en Colruyt.

Voedingswaarde per 100 g: kcal: 264, vetten: 14 g, koolhydraten: 33 g waarvan suikers: 23 g, eiwitten: 1,9 g, zout: 0,14 g.

7. Cornetto vegan en glutenfree van Ola, 3,49 euro voor 4 stuks, o.a. verkrijgbaar bij Carrefour, Colruyt en Albert Heijn.

Voedingswaarde per 100 g: vetten: 14 g, koolhydraten: 40 g waarvan suikers: 26 g, eiwitten: 1,8 g, zout: 0,1 g. 

8. Coco Frostick Double Cocoa van Abbot Kinney’s, 5,99 euro voor een doosje met 3 stuks, verkrijgbaar bij de biowinkel.

Voedingswaarde per 100 g: 309 kcal, vetten 22,6 g, koolhydraten: 25,1 g waarvan suikers: 19 g, eiwitten: 3,5 g, zout: 0,02 g.

9. Sorbet lait d’amandes van Sikou, 6,31 euro voor 500 ml, verkrijgbaar bij Bio-Planet.

Voedingswaarde per 100 g: kcal: 184, vetten: 4,7 g, koolhydraten: 24,0 g waarvan suikers: 27,4 g, eiwitten: 2,4 g, zout: 0,1 g.




6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • victor vandesande

    Gezond misschien al heb ik mijn twijfel boj alle nodige bewerkingen om er iets drftig van te maket . Maar lekker plantaardig ijs ? .. bwaaaa.

  • Wim Vanderheijden

    Ijs is van koemelk, vindt maar een andere naam uit voor de onnatuurlijke veganistische variant. De mens is een omnivoor en ik wil geen vegetarisch en zeker geen veganistisch door mijn strot geduwd zien. Veganistische of vegetarische hamburger bestaat gewoon niet, noem het dan gewoon vegaburger want de ham zit er niet in. Pure voedselterreur vanuit een luxesituatie.

  • Patrick Kelchtermans

    Ik heb op latere leeftijd ontdekt dat ik lactose-intolerant was. Een verademing om van een heleboel klachten verlost te zijn. Want toen ik kind was, was melk gezond. Punt uit. Daar werd niet over gediscussieerd. Jarenlang heb ik met buikpijn, eczema en pukkels rondgelopen. Nog zoiets wat zogezegd onmogelijk was: acne krijgen van voeding. Maar nu nog: als ik iets met koemelk eet of drink, heb ik prijs. En nee, ik heb geen calciumtekort. Dat zit in veel andere voeding meer dan genoeg.

  • Philip Meys

    Plantaardig ijs is altijd gezonder voor de koeien en hun kalveren. Maar dat interesseert waarschijnlijk niemand. Plantaardig ijs bevat niet de hormonen en antibiotica die in dierlijk ijs zitten. Ps. Het totaal aantal vetten wordt vermeld maar belangrijker is het aantal verzadigde vetten. Tenslotte, je eet geen ijs voor de eiwitten. Vergelijk dan bv vlees met kidneybonen.

  • Nicole Vogelaere

    Wie eet er nu ijs omdat het gezond is?! In sojamelk zit zelfs meer eiwit dan in koemelk! Maar niemand zal daarom ijs juist wel of niet eten, gezond is het sowieso niet, plantaardig of dierlijk. Vitaminen zitten er ook niet in, echt roomijs zit vol met chemische smaak en geur stoffen en ook sojalecithine! Denk zelfs dat de plantaardige een betere keuze is als het gezond moet zijn. 0% cholesterol