Is joggen op blote voeten goed of net slecht voor je?

thinkstock
Loopschoenen zijn waardevol om blessures en blaren te voorkomen tijdens het hardlopen. En toch zijn er steeds meer mensen die net het tegenovergestelde doen en op blote voeten gaan joggen in het park. Want dat is natuurlijker en daarom beter voor je voeten zeggen voorstanders. Is dat echt zo en moet je nooit meer dure loopschoenen kopen?

Lopen op blote voeten is geen nieuw fenomeen. Het gebeurde al in de oertijd, ook in het Oude Griekenland liepen mensen zonder schoenen aan en hoewel het aantal sterk is afgenomen zijn er anno 2017 nog altijd mensen die blootsvoets gaan joggen. In tal van landen zoals Denemarken, Zwitserland en Nederland vinden zelfs Barefoot Marathons plaats.

Wat zijn de voordelen?
Zonder loopschoenen aan kun je volgens voorstanders van blootsvoets lopen beter aarden, waardoor je stress, slaapproblemen en stemmingswisselingen vermindert. Ook de schokdemping zou beter zijn, omdat je zonder schoenen aan automatisch op je voorvoet landt. Wat de kans op overtraining, overstretching en andere blessures vermindert. Al geldt dat sowieso wel alleen voor hardlopen.

Gigantische pijn
Al zijn de meningen wel sterk verdeeld. Zo vertelde sportpodotherapeut Monique Gouw aan RTL dat rennen op blote voeten helemaal niets natuurlijks is. "In sommige landen lopen mensen amper op schoenen en daar komen inderdaad minder klachten voor. Alleen vergeten mensen vaak dat wij hier al 1.000 jaar niet meer blootsvoets rondlopen. Daar past je lichaam zich op aan."

Ze ziet in haar praktijk dan ook veel mensen die hun voeten niet meer gestabiliseerd kunnen krijgen door het lopen zonder schoenen aan. "Dat lijdt soms tot gigantische pijn, vocht in de botten en overbelaste gewrichten," aldus Gouw aan RTL.

Als je gezond bent en geen afwijkingen hebt, raadt ze lopen op blote voeten niet af. "Maar er kunnen flinke problemen ontstaan als je het niet goed doet."