Is het schadelijk voor je oren om met oortjes muziek te luisteren?

Foto door Siddharth Bhogra via Unsplash
De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat miljoenen – vooral – jongeren te luid naar muziek luisteren met oortjes. Sinds de komst van streamingdiensten als Spotify en Apple Music en uiteraard ook de smartphone luisteren we bovendien ook veel meer naar muziek met oortjes in en dat zou ons gehoor alsmaar meer én vooral vroeger ruïneren. Klopt dat inderdaad?

Dat overmatig blootgesteld worden aan luide muziek het gehoor kan beschadigen, is geweten. Heel wat mensen dragen daarom oordopjes op festivals en feestjes, maar onderweg naar huis luisteren ze wel knallend luide muziek door de oortjes van hun smartphone. Helaas is ook dat rampzalig slecht voor je oren.

Kleine oortjes zitten namelijk heel dicht bij het trommelvlies en om omgevingsgeluiden uit te schakelen moet je het volume wel hoog zetten. Het trommelvlies moet daarom minstens 7 tot 9 dB extra verwerken in vergelijking met wanneer je muziek luistert met een koptelefoon. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat 90 minuten per dag naar luide muziek luisteren met oortjes op termijn gegarandeerd leidt tot gehoorschade. Met luide muziek wordt het volume vanaf 80% bedoeld. Wie op maximaal volume muziek afspeelt, kan zelfs na 5 minuten al gehoorschade oplopen.

Hoe weet je of je gehoorschade hebt opgelopen?

Wanneer je omgeving gedempt klinkt, maar mensen rondom je alles nog perfect horen, is de kans groot dat je gehoorschade hebt opgelopen. “Wanneer jij de televisie niet meer goed hoort en anderen wel, en je mensen constant moet vragen om luider te praten, dan is het helaas zover,” legt neus- keel- en oorarts Richard Nass uit.

Wat kun je eraan doen?

Eens je gehoorschade opgelopen hebt, is er geen weg meer terug. Maar je kunt wel voorkomen dat het erger wordt. Een aantal tips:

- Gebruik zo vaak mogelijk op maat gemaakte oordopjes (waarvan je een deel krijgt terugbetaald van je ziektefonds)

- Wissel oortjes in voor een koptelefoon

- Zet het volume zachter

- Gun je oren rust, om het uur minstens een kwartiertje

- Roken vernauwt de bloedvaten, verslechtert bijgevolg de doorbloeding, wat een slechtere kwaliteit van het gehoor betekent en op termijn soms zelfs gehoorschade. Stop dus met roken.

- Slik vitamine B3. Een tekort is namelijk nadelig voor de kwaliteit van ons gehoor.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Henninckx Terry

    Lap,diene zever weer over roken dat je minder zou horen,ik rook al 50 jaar,en hoor nog zoals de beste,ik weet wel dat roken niet gezond is,maar daarom moet je roken niet als boosdoener,voor alles de schuld geven,ga maar is 1 uur in het verkeer staan,ik denk dat,dat veel slechter is !!!

  • Ali Asreco

    Wat ik erg vind is de kwaliteit van telefoon en telefoon op smartphones. Ondraaglijk slechte kwaliteit. Dus neem ik de telefoon niet op. Alleen email en sms. Mijn oren doen pijn na een paar minuten aan de telefoon te zijn geweest.