Is dit de ultieme oplossing om ons tekort aan vitamine D tegen te gaan?

Getty Images
Het is al lang geen nieuws meer dat we steeds vaker met een vitamine D-tekort kampen. Volgens de Universiteit van Birmingham zou er een ideale manier bestaan om dit tegen te gaan.

Een vitamine D-tekort in ons lichaam vertaalt zich in de vorm van een verzwakt immuunsysteem en heeft soms zelfs een negatieve invloed op ons humeur. Om dit tegen te gaan gingen wetenschappers van de universiteit van Birmingham op zoek naar een oplossing om de epidemie die het vitamine D-tekort stilaan lijkt te worden op te lossen. Hun conclusie: vitamine D toevoegen aan tarwebloem, waarmee vervolgens brood kan gebakken kan worden. Uit het onderzoek, dat gepubliceerd werd in het European Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat het toevoegen van vitamine D kan zorgen voor de preventie van 10 miljoen nieuwe gevallen van vitamine D tekorten.

Maar is een ‘epidemie’ het juiste woord om te gebruiken wanneer het gaat om een tekort aan vitamine D? In het Verenigd Koninkrijk zou 20% van de volwassen bevolking een tekort hebben aan deze belangrijke vitamine. In de VS zou dit percentage trouwens nog hoger liggen. Het tekort hebben we te danken aan het feit dat we niet genoeg voedingsmiddelen eten die vitamine D bevatten én te veel tijd binnenshuis doorbrengen.

Uiteraard rijst de vraag of dat vitaminetekort niet gewoon opgelost kan worden door het innemen van een supplement. Al zou dat volgens Magda Aguiar, één van de auteurs van de studie, een pak minder effectief zijn. Dat heeft alles te maken met het feit dat supplementen vaak als ‘duur’ gezien worden, en dat niet iedereen eraan denkt om ze op regelmatige basis in te nemen. Door ze gewoon toe te voegen aan iets wat sowieso deel uitmaakt van ons dagelijkse leefpatroon wordt het probleem op een bijna onzichtbare manier opgelost.

Voor wie z’n twijfels heeft bij het hele proces is het handig om weten dat in Finland al het brood versterkt wordt met vitamine D. Hierdoor werden de tekorten van de Finse volwassen bevolking effectief verlaagd van 13% naar 0,6%. Voorlopig is er nog geen nieuws of dit ook toegepast zal worden in ons land. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • San Pauwels

  Wie een verhoogd risico op huidkanker heeft, kan niet zomaar in de zon gaan lopen (zonder zonnecrème). Dan zijn supplementen (voorgeschreven door een arts) helaas noodzakelijk.

 • Elke Claes

  als je vitamine d tekort hebt, ga je naar je huisarts en die schrijft wat voor. Dan wéét je het zeker en je neemt niet voor schuppenzot een hoop dure voedingssupplementen in.

 • Edwige Spiegel

  Ik neem al jaar en dag vitamine-D supplementen en zorg ervoor tijdens de zomer voldoende buiten te komen (zonder zonnecrème en zonder zonnebril!). Begrijp niet dat mensen alsmaar meer op de overheid rekenen om hun handje vast te houden bij van alles en nog wat .... Vind persoonlijk dat volwassenen zelf verantwoordelijk moeten zijn voor zichzelf, heb trouwens een hekel aan elke vorm van betutteling.

 • Christian Smets

  In Spanje heeft 50% van de bevolking een tekort aan vitamine D. Nochtans geen tekort aan zon.

 • Melissa Muñoz

  Betwijfel of ze dit wel gaan doorzetten bij ons.. Minder personen met een vitamine D te kort, wil zeggen minder mensen die naar de dokter gaan, wil zeggen minder inkomen voor de medicijnen industrie, dokters, etc.. Bravo Finland, dit is pas begaan zijn met de MENS :)