Is dieetvoeding nu echt gezonder?

thinkstock
De zomer komt eraan, en dan willen we misschien hier of daar wel een kilootje minder of een centimetertje eraf. Dus gaan we gezonder eten: een plakje kaas hier - light, uiteraard - en een schelletje dieetham daar. Maar is dat nu echt beter?

Jammer genoeg niet. Natuurlijk zullen sommige voedingsplannen wel helpen om je doel te bereiken, maar niets staat of valt met de woorden 'light' of 'dieet' op de verpakking. Hoe dat komt? Heel simpel:

Je komt er net van bij

Een studie van de University of Georgia die vorige maand gepubliceerd werd, legt bloot dat vetarme en suikervrije dieetproducten net tot gewichtstoename kunnen leiden.  Dat komt door onze hersenen, legt arts Hendrik Cammu uit. "Eet je bijvoorbeeld een suikervrij koekje, dan ervaren je hersenen een zoete smaak, en verwachten we daardoor calorieën. Die komen er niet, waardoor je daarna gaat compenseren door meer te eten om je honger te bevredigen. Zo eet je één keer light, om je geweten te sussen, en een tweede keer 'gewoon', omdat je nog honger hebt. Aan het einde van de rit heb je meer calorieën binnen dan wanneer je een gewoon koekje zou gegeten hebben. Bovendien maken we onszelf wijs dat we van light meer mogen eten. Een sneetje light kaas bevat 75 kcal, dus leggen we er al gauw twee op onze boterham, goed voor 150 kilocalorieën. Terwijl een gewone snee kaas er 115 bevat. Zo kan je van light dik worden, als je jezelf laat gaan."

Het is niet gezonder

Producten die schreeuwen dat ze vetarm zijn, zijn helaas ook arm aan goede vetten. Zeker wat zuivel betreft. "De boodschap dat je vetarme melk zou moeten kopen, is erg misleidend," aldus professor Robert Bobrow. "Als je dol bent op de smaak van vetvrije melk, is dat natuurlijk prima. Maar koop het niet omdat het gezond zou zijn. Vet is namelijk helemaal niet iets dat je zou moeten vermijden. Tal van studies wezen namelijk al uit dat voeding rijk aan gezonde vetten, zoals avocado, goed zijn tegen cardiovasculaire ziekten."

Het kan slechte eetgewoonten in de hand werken

Eten is niet onze vijand. Integendeel. We hebben het nodig, en er is helemaal niets mis mee om er van tijd tot tijd van te genieten. Door zo te hameren op dieetvoeding, vetarme en suikervrije producten, wekken we de indruk dat alles continu alleen maar gezond mag zijn, waardoor we slechte eetgewoonten of een verstoord voedingsbeeld in de hand werken. En dat terwijl er echt niets mis is met af en toe genieten van een stukje taart, pizza of reep chocolade.