Ga naar de mobiele website
^ Top

Is de nieuwe loopschoen van Nike oneerlijke concurrentie?

Nike
Een marathon in minder dan twee uur tijd kunnen lopen, dat is het voornemen van sportmerk Nike. Speciaal voor drie atleten ontwikkelde ze een nieuwe loopschoen met dat doel voor ogen, met een uitzonderlijk lichte middenzool. "Oneerlijke concurrentie," beweren kwatongen in de sportwereld. Is het valsspelen om een loopschoen te ontwikkelen die je prestaties opvallend verbetert?

De Keniaan Eliud Kipchoge, de Ethiopiër Lelisa Desisa en de Eritreeër Zersenay Tadese zijn de drie atleten waarop sportmerk Nike inzet om het record van een marathon te verbreken. Dat klokt nu af op 2 uur, 2 minuten en 57 seconden. Maar met behulp van een nieuw ontwikkelde loopschoen - de Zoom Vaporfly Elite - wil Nike dat onder de twee uur zien te brengen.

Van een helling lopen

De schoen heeft een middenzool die uitzonderlijk licht is, waardoor die tot 13% meer energie zou teruggeven dan gewone zolen, zo klinkt het. Daarenboven zit er een ook plaatje van koolstofvezel in de zool om lopers een betere aanzet te geven. "Niet eerlijk," zo vertelt de Zuid-Afrikaanse sportwetenschapper Ross Tucker aan The New York Times. Hij vergelijkt het met van een helling naar beneden lopen.

Verboden schoenen?

Springveren in sportschoenen zijn verboden volgens de regels van de Internationale Atletiekfederatie, net omdat ze voordeel bij het lopen opleveren. Maar wat dan met het plaatje van koolstofvezel? Oscar Pistorius kwam ook onder vuur te liggen voor zo'n prothesen uit koolstofvezel, en er werden eerder al loopschoenen om die reden verboden. Al denkt sportwetenschapper Benedicte Vanwanseele (KU Leuven) dat het niet zo'n vaart zal lopen, zo vertelde zij aan De Morgen: "Atleten zijn nu eenmaal verbonden aan sponsors, en elke sponsor doet zijn best om de best mogelijke uitrusting te voorzien. De regelgeving van de IAAF moet de grenzen bepalen, maar momenteel is die redelijk vaag. Ik denk niet dat Nike hier iets verkeerd doet."

Technologisch ontwikkelen

De Internationale Atletiekfederatie komt binnen twee weken bij elkaar om te bekijken of ze hun regels strenger moeten maken. Al vindt Vanwanseele dat regels ook niet te strikt mogen worden: "Het zou ertoe leiden dat technologische innovatie wordt afgeremd. Maar de nieuwste technologie moet wel voor alle atleten toegankelijk zijn," zo vindt de sportwetenschapper. Nike zelf is in elk geval blij met de controverse. "Het is toch een compliment als je zo'n groot voordeel kunt voorzien dat de mensen beginnen te denken dat het oneerlijk is", reageert Bret Schoolmeester van Nike.

Meer over3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Dave JAJA

    Daniel. Wielerennersfietsen moeten ook een min gewicht hebbende en aan bepaalde voorwaarden voldoen .

  • daniel polspoel

    In iedere sport gebeuren verbeteringen, ten goede of ten kwade, de evolutie is niet tegen te houden. Ik begrijp dan ook de kritiek niet, vb rennersfietsen wegen minder dan de helft van rennersfietsen in het verleden, die renners hoor je ook niet zeggen ze moeten terug op de fiets zonder versnelling en met een tube rond hun lijf gedraaid. Enz enz

  • Patrick Duyck

    Ze gaan iets moeten doen om t spannend te houden want op een bepaald moment zal de scherpste tijd niet meer te verbetren zijboord de normale manier omdat je nig altijd een minimum aan tijd zult nodig hebben om er te geraken

Gesponsord

Meld een bug