Is bruiswater nu ook al slecht voor je tanden?

unsplash
Dat frisdrank slecht voor je tanden is, weet iedereen wel. Dat is te wijten aan de zuren en uiteraard de suikers in Cola en co. De Amerikaanse krant The Washington Post schrijft nu dat ook bruiswater schade aan je tanden kan berokkenen. Maar klopt dat wel of is het paniekzaaierij?

"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en meer gaatje," aldus The Washington Post. Niet geheel ondramatisch, want wij maar denken dat bruiswater net een goed alternatief is voor frisdrank.

Gelukkig hebben we goed nieuws. Bruiswater an sich is helemaal niet zo slecht voor je tanden. Koolzuur zorgt er inderdaad voor dat de zuurtegraad van het water een beetje de hoogte ingaat, maar uit verschillende onderzoeken is al gebleken dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad tot gevaarlijke hoogtes te jagen.

Het zijn de smaakstoffen die drankjes wel flink zuurder maken, net zoals ook bij frisdrank het geval is. Ook eventueel toegevoegde suikers tasten je tanden aan. Conclusie? Vermijd bruiswater met toegevoegde smaakstoffen en suikers in (of drink er niet te veel van). "Puur bruiswater" zoals Spa Rood mag je wel gewoon blijven drinken zonder je schuldig te voelen. Heel wat van die bruiswaters bevatten trouwens mineralen en calcium, die het minimale effect van koolzuur op je tanden sowieso bufferen.