Injecties met jong bloed tegen ouderdomsziekten

THINKSTOCK
Als de resultaten van experimenten op muizen aan de universiteiten van Harvard en California een gelijkaardige impact hebben op de mens, is er hoop voor het behandelen van ouderdomsziekten als dementie. Het injecteren van jong bloed zorgde onder andere voor meer bloedvaatjes en een vlottere bloedstroom in het brein. De oude dieren presteerden niet alleen mentaal opvallend beter, ook hun fysieke weerstand ging erop vooruit.

Bij het eerste onderzoek aan de universiteit van California, San Francisco werd gewerkt met muizen die het equivalent zijn van twintigers en zestigers. De oudere dieren werden herhaaldelijk geïnjecteerd met bloed van hun jongere soortgenoten of dat van leeftijdsgenoten. Het jonge bloed zorgde voor vlottere leerprocessen en betere geheugentesten (in doolhoven). Onderzoeker Saul Villeda waarschuwt wel dat enthousiastelingen voorlopig beter zelf geen proefkonijn spelen.

GDF11
De twee andere studies werden uitgevoerd aan Harvard. Hier lag de focus op een specifieke proteïne, genaamd GDF11, die rijkelijk aanwezig is in het bloed van jonge muizen én mensen. Naarmate we ouder worden neemt de concentratie opvallend af. De oude muizen die tijdens het experiment geïnjecteerd werden met GDF11-rijk bloed hadden een sterkere grip en een grotere fysieke weerstand in verhouding tot dieren die geen injecties kregen.

Ouderdom
Verder zagen de onderzoekers ook een verhoogde productie van nieuwe bloedvaatjes en een betere bloedstroom in de hersenen. Deze ontdekkingen klinken alvast veelbelovend voor toekomstige behandelingen van oudersdomsgerelateerde mentale aandoeningen zoals dementie.

De drie studies werden gepubliceerd in de vakbladen Nature Medicine en Science.