Injectie tegen overgewicht binnen het jaar op de markt?

THINKSTOCK
Wetenschappers uit 27 verschillende landen experimenteren al enkele jaren met het inspuiten van liraglutide, een stof die onder meer het hongergevoel beïnvloedt, de bloeddruk verlaagt en de goede cholesterol verhoogt. De injectie werd ondertussen getest op meer dan 4.000 zwaarlijvige mannen en vrouwen en wordt binnen het jaar nog op de markt verwacht.

Obesitas wordt als de plaag van onze moderne samenleving gezien. Het verkort je levensduur gemakkelijk met 9 jaar en maakt je vatbaar voor diabetes, hart- en vaatproblemen, beroertes en bepaalde kankers. Al deze aandoeningen bestrijden kost daarbovenop fortuinen, om nog maar te zwijgen van het bijhorende ziekteverzuim. De hoop dat alleen gezonder eten en meer bewegen het tij kunnen keren, neemt zienderogen af. Vanuit wetenschappelijk hoek wordt daarom hardnekkig gezocht naar oplossingen.

"Het probleem met diëten is dat mensen vaak hongeriger worden en hun lichaam steeds weer probeert het oude gewicht te bereiken. Medicatie kan zwaarlijvigen helpen om meer kilo's te verliezen en het gewichtsverlies ook op lange termijn te behouden", klinkt het.

Liraglutide
Uit verschillende testfasen met dagelijkse liraglutide-injecties blijkt dat mensen op een periode van 12 maanden gemiddeld 9 kilo verloren. Bij een derde van de vrouwen was dat zelfs bijna 10,5 kg. Naast de inspuitingen werden de meer dan 4.000 proefpersonen ook aangespoord om op hun voeding te passen en actiever te leven. Dergelijk gewichtsverlies kan volgens experten het risico op onder meer hartaandoeningen aanzienlijk verkleinen, maar ook de slaap- en levenskwaliteit bevorderen.

De impact van liraglutide werd uitgebreid besproken op het European Congress on Obesity in Sofia. De injectie zou niet alleen je brein doen denken dan je verzadigd bent, ze zou ook de bloeddruk verlagen, de goede cholesterol doen stijgen en diabetes voorkomen. Wat bijwerkingen betreft, blijkt vooral misselijkheid de kop op te steken.

Binnenkort
Liraglutide wordt geproduceerd door het Deense bedrijf Novo Nordisk en wordt vandaag al ingezet in de strijd tegen diabetes. Het doel is nu de injectie nog binnen het jaar te laten erkennen als medicijn tegen overgewicht.

THINKSTOCK