Iets meer dan 3,2 miljoen griepvaccins voor deze winter

GETTY
De verdelers van griepvaccins voorzien voor winter 2015-2016 iets meer dan 3,2 miljoen vaccins. De Hoge Gezondheidsraad publiceerde onlangs een advies waarin ze de doelgroepen voor vaccinatie nog eens oplijst: het gaat onder meer om mensen ouder dan 65, zwangere vrouwen en mensen werkzaam in de gezondheidssector.

Die iets meer dan 3,2 miljoen dat zijn er eigenlijk 3.257.000. De meerderheid daarvan wordt verspreid door GSK (1,5 miljoen) en Abbott (1,34 miljoen). De overige leveranciers zijn Sanofi (360.000), Intanza (50.000) en AstraZenica (7.000), zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Van die 3,2 miljoen vaccins zijn er momenteel al een 300.000 verdeeld. De inentingsperiode start half oktober, dus tegen begin oktober zouden de vaccins moeten beschikbaar zijn in de apotheek.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) lijstte in een advies de groepen op die zich best laten inenten tegen griep. Het gaat om zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester zijn van hun zwangerschap tijdens het griepseizoen, personen opgenomen in een instelling, mensen met een chronische aandoening, kinderen tussen zes en achttien die een aspirinetherapie ondergaan en iedereen ouder dan 65.

Ook voor wie tussen 50 en 65 is en kinderen jonger dan zes maanden, is het zinvol om zich te laten inenten. Daarnaast doen bepaalde beroepsgroepen er een goed aan een griepprik te halen: het gaat dan om iedereen werkzaam in de gezondheidssector en beroepsfokkers van vogels en varkens en hun familie of iedereen die met de levende dieren in contact komt.