Exclusief voor abonnees

Hulp bij wintertijd, zodat de kinderen niet al om 5 uur naast je bed staan

-
Getty Images -
Vroeger was de overgang op wintertijd iets om naar uit te kijken: je mocht een uur langer onder je dekbed blijven liggen. Heb je kleine kinderen thuis, dan is het verzetten van de klok vaak een regelrechte ramp. Voortaan staan die schatten niet om zes uur ’s morgens te gillen om aandacht, maar begint het circus al om vijf uur. Hoe beperk je de wintertijdschade voor het hele gezin?

Wat zeggen de deskundigen?

Een kleine geruststelling: overschakelen op wintertijd is voor mensen doorgaans makkelijker dan wennen aan de zomertijd. Dat komt doordat onze biologische klok iets langer dan 24 uur duurt, dus vertragen naar de wintertijd gaat niet helemaal in tegen onze natuur. Om onze interne klok te synchroniseren met de alarmklok op het nachtkastje, gebruikt je lichaam de zogenaamde ‘zeitgebers’: licht, maar ook beweging en maaltijden spelen een rol.

“Let je als ouders goed op die zeitgebers, dan maak je de aanpassing naar wintertijd makkelijker”, zegt slaapdeskundige Stephanie Molenaar. “Dus lekker veel lichten aan in huis in de ochtenduren om goed wakker te worden. Vermijd fel en blauw licht als het buiten schemert. De maaltijden steeds wat opschuiven helpt ook.”

Waar moet je op letten?

De truc is: laat je kind geleidelijk wennen aan de nieuwe tijd. Je kind ineens een uur later naar bed brengen is geen goed idee. “Voordat het slaaptijd is, zijn er allerlei processen aan het werk in het lichaam”, zegt Molenaar. “Bij een latere bedtijd was het verfijnde spel der hormonen een uurtje geleden actief en de ‘window of opportunity’ is al voorbij gevlogen. Het gevolg: je kind kan niet in slaap vallen of slechts moeizaam.”

Maar wat als je de bedtijd hebt verschoven maar je telg nog steeds vroeg uit de veren is? “Doe naar je kind toe alsof het nog nacht is”, raadt pedagoog en slaapdeskundige Merel Obermeijer aan. “Het is dus nog geen tijd voor croissantjes. Kijk of je er eerst kwart over vijf van kunt maken. Een slaaptrainer kan helpen, je weet wel zo’n pinguïn die oranje wordt als je kind nog even moet wachten en groen als hij, jippie, eruit mag.”

Misschien voelt het gebrek aan slaap minder frustrerend als je bedenkt dat je kind met de wintertijd-overgang iets belangrijks oefent: wachten. “Uitgestelde behoeftebevrediging is een belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen”, zegt Obermeijer. Dat kan ook al overdag. “Geef je wilskrachtige peuter-directeur niet metéén die rode beker, maar zeg: ‘Ah jij wil de rode beker, ik snap jou, ik pak hem voor je, even wachten, mama zet eerst even deze spulletjes weg. Wauw, wat kan jij goed wachten zeg!”

Leert je kind overdag wachten, dan lukt dat kwartiertje langer in bed blijven vaak ook wel. “Helemaal als papa of mama even erbij kruipt of in de kamer ernaast wat gaat rommelen.”

Vergeet niet dat je kind even niet op zijn best is. “Houd een klokje in je huis op de oude tijd, zodat je snapt waarom je kind een meltdown krijgt”, zegt Obermeijer. “Hij doet het niet om je te pesten, hij is gewoon wat van slag omdat hij in een dikke jetlag zit.”
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Dit is nog maar een voorsmaakje: wacht tot het winteruur permanent verder-loopt, tot in de zomer. Vanaf 4u zonsopgang! De natuur zal wakker worden om 4u, in plaats van om 5u, en de kinderen ook: joepieee (= ironie). (zonder ironie) Elk daglicht zou moeten benut worden, want met het permanent winteruur wordt het 's avonds vroeger donker, 's zomers en 's winters. In de grote vakantie, om 4u30 opstaan dus, beste mensen (met het permanent winteruur). Vandaar mijn keuze: permanente zomertijd, aub.

 • Hilde Peeters

  Doe met zomer en wintertijd alle twee een half uur en die problemen zijn voorbij . hier stond de kat om 5 aan mijn bed die denkt dat ik altijd om 6 moet werken nudus nog wat vroeger.

 • René Verhoeven

  Maar wat een gezever en betutteling weer allemaal voor een uurtje verschil, tegen wat kunnen de mensen nog eigenlijk?

 • jan De Borger

  En denken jullie nu echt dat het bij permanente wintertijd in de zomer niet zal voorvallen als het om half 4 licht wordt . ik heb het mijn moeder dikwijls genoeg horen zeggen, slaap nog maar wat want het is nog maar 4 uur.

 • Jan De Korte

  Mijn kinderen hebben daar nooit last van gehad. Toch bizar dat dit alleen gebeurt met mensen die tegen de zomertijd zijn.