Exclusief voor abonnees

Huisdier op vegan dieet om het klimaat te redden: hoe gezond is dat?

“Je hoort af en toe dat honden vlees moéten eten omdat ze afstammen van de wolf, maar dat is te kort door de bocht. Omdat ze al jarenlang samenleven met mensen, zijn ze geëvolueerd naar omnivoren. In theorie kunnen honden op een plantaardig dieet leven.”
Getty Images/iStockphoto “Je hoort af en toe dat honden vlees moéten eten omdat ze afstammen van de wolf, maar dat is te kort door de bocht. Omdat ze al jarenlang samenleven met mensen, zijn ze geëvolueerd naar omnivoren. In theorie kunnen honden op een plantaardig dieet leven.”
Vergeet de klassieke brokken. Vegan voeding voor huisdieren is een ding. Formule 1-coureur Lewis Hamilton (35) is volledig mee. “Hey jongens, m’n hond Roscoe is veganist en hij is er superblij mee”, zegt hij op Instagram. Maar is plantaardige kost überhaupt beter voor het milieu, en is het gezond voor je trouwe viervoeter? Dierenarts Joshua Dutré legt uit. 

De keuken van Lewis Hamilton is volledig plantaardig, zowel voor de Formule 1-coureur zelf als zijn Britse bulldog Roscoe. En die is daar blijkbaar erg blij mee. “Sinds hij veganistisch is, is z’n vacht veel zachter, zijn z’n gezwollen poten genezen, mankt hij niet langer vanwege z’n artritis en kan hij veel beter ademen. We zijn zo tevreden over de resultaten”, zo verkondigt de Brit op Instagram. 

Brokken van kokos en soja

Hamilton is zeker niet de enige. Baasjes die bezig zijn met het klimaat, stellen zich vragen bij de ecologische voetafdruk van de poezelige pootjes van hun huisdier. Terecht, volgens onderzoekers van het Zwitserse adviesbureau ESU Services. Vorig jaar kwamen de wetenschappers af met een studie over de milieu-impact van onze huisdieren. Daaruit blijkt dat de schade niet min is. Voor de productie van brokken met vlees is bijvoorbeeld een enorme hoeveelheid energie en water nodig. Andere boosdoeners: de CO2-uitstoot van de uitwerpselen in de kattenbak en de autoritten naar de dierenarts.

De oplossing ligt dan voor de hand: zet Fifi of Maurice op een strikt plantaardig dieet. Even googelen levert in elk geval een heleboel alternatieven voor honden en katten op. Gaande van natvoer tot snacks en droge brokken. Bestanddelen van dat lekkers: kokosolie, tarwe, maïs, tomatenpuree, bieten, havervlokken, sojabonen ...

Klassieke brokken worden vaak gemaakt van vermalen slachtafval. Dan valt die ecologische voetafdruk nog mee

Dierendokter en gezicht van het tvprogramma ‘Beestig’ Joshua Dutré.

Maar of het ook ecologischer is? Dierenarts Joshua Dutré, het gezicht van het televisieprogramma ‘Beestig’, nuanceert. “Het hangt er allemaal van af wat je je hond of kat normaal gezien voorschotelt. Vul je z'n kommetje met filet pur, kippenlevertjes of rauwe zalm? Tjah, dan zal dat inderdaad een immense impact hebben op het milieu. Bij klassieke brokken is het een ander verhaal. Het gros bestaat uit wat overblijft van de productie voor menselijke consumptie. Oftewel: vermalen slachtafval. Dan is de ecologische voetafdruk beperkter, want er moeten geen extra dieren geslacht worden. Dit verschilt wel sterk van merk tot merk.”

We mogen niet vergeten dat het kweken van plantaardige ingrediënten ook een CO2-uitstoot oplevert. “En als ze bestanddelen van uit verre uithoeken van de wereld moeten importeren, zorgt het transport voor milieubelasting”, stelt Dutré. Goed wikken en wegen is dus de boodschap. Is het beter dan wat je nu doet? “En ga niet overhaast te werk. Doe je research en check of de producten geen duizenden kilometers afgelegd hebben.”

Hoe gezond is het?

Dan rest er nog de belangrijke vraag of het voor de diertjes in kwestie een goede zaak is. “Eerst en vooral moeten we een onderscheid maken tussen honden en katten. Katten zijn carnivoren. Voor die beestjes raad ik het af”, waarschuwt Dutré. “Je hoort af en toe dat honden vlees moéten eten, omdat ze afstammen van de wolf, maar dat is te kort door de bocht. Omdat ze al jarenlang samenleven met mensen, zijn ze geëvolueerd naar omnivoren. In theorie kunnen honden op een plantaardig dieet leven.”

“Het probleem is dat vegan dierenvoeding, net als voeding zonder gluten of granen of voeding op basis van vers vlees, een heuse hype is. Merken schieten als paddenstoelen uit de grond, maar die zijn niet allemaal even kwalitatief. Sommige fabrikanten zien dat de brokken, snacks en co goed uitgebalanceerd zijn en alle nodige voedingsstoffen bevatten. Anderen doen dit niet, waardoor het risico bestaat dat je hond opgescheept zal zitten met nutritionele tekorten." 

“Wat de gezondheidsclaims van Lewis Hamilton betreft, valt er zeker een kleine kanttekening te maken. Hij koos namelijk voor een Bulldog. Naast het feit dat een groot deel van deze honden al ademhalingsproblemen hebben vanwege hun te korte snuit, hebben zij geregeld last van allergieën aan dierlijke eiwitten. Dan is het niet verbazend om te zien dat net dat zo’n specifieke hond het beter doet op plantaardige voeding. Maar dat kan je niet veralgemenen naar alle honden. Begin dus niet halsoverkop met een plantaardig dieet”, besluit Dutré. “Ga eerst met je dier op controle bij de dierenarts, laat bloed trekken om te zien dat er geen problemen zijn. Pas als je volledig zeker bent dat je hond gezond is, kan je eventueel een poging wagen. En laat je dan adviseren door een dierenarts of expert, en zie of enige supplementen noodzakelijk zijn. Zo ben je zeker dat de voeding alle noden kan opvangen én tegelijk smakelijk is voor de hond.” 

Lees ook: 

Hond Lewis Hamilton eet alleen nog maar veganistisch: “Hij is er blij mee”

Wetenschap ontwikkelt formule om de échte leeftijd van je hond te berekenen
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Philip Meys

  Een hond kan je perfect vegan voederen. Ik heb de bloedresultaten van mijn 11 jarig poedeltje na drie jaar op vegan brokken. De bloedresultaten van een eenjarige volgens de dierenarts. De oudste hond ter wereld was trouwens vegan. Dus slecht op lange termijn? Nope. Vleesindustrie is gesubsidieerde maffia, vervalsen van studies, omkopingen...

 • Zeno Branders

  Dit is dierenmishandeling. Wanneet gaat die onzin stoppen??

 • PIETER ROGIERS

  De enige die belang heeft bij dergelijke anti-vleespropaganda is de superwinstgevende veggie-industrie!

 • Nicole Vogelaere

  Carnivoren Hebben een kort darmsysteem speciaal om alleen vlees te verteren. Niet te vergelijken met mensen met overwegend een herbivoren darmsysteem. Kattenvoer bv bestaat al oa voor een groot deel uit granen, eiwitten uit erwten of soja. Het kleinste aandeel is vleesmeel van bedenkelijke kwaliteit. Dierenartsen en dierenvoeder producenten vieren hoogtij, voor elk kwaaltje of allergie door dit fout dieet bestaat wel een pil of speciaal voer. Mij kat eet dus rauw vlees, ik ben de vegan

 • Dirk Apostels

  Geen hond houden is nog beter voor het milieu (en de buren).