Huidig paleodieet is onzin, volgens de wetenschap: "Onze voorouders aten wel koolhydraten"

shutterstock
Het hippe paleodieet of oerdieet zweert koolhydraten zoveel mogelijk af en zet vooral in op vlees, vis, groenten en fruit, om net zoals onze paleolithische voorouders zo puur mogelijk te eten. Een nieuwe studie stelt nu dat de paleo-aanhangers zich vergissen in de interpretatie van het oerdieet: onze voorouders hielden net zoveel van koolhydraten als wij dat nu doen.

Wie vandaag eet volgens de regels van het paleodieet kiest voor veel eiwitten uit eieren, vlees en vis, en eet daarnaast vooral groenten, fruit, zaden en noten. Naast zuivel en bewerkte voeding zijn ook koolhydraten en zetmeelrijke groenten zoals de aardappel zoveel mogelijk te mijden, naar analogie met onze voorouders, argumenteren strikte paleodiëters. Onderzoek van de University of Chicago spreekt nu tegen dat dit de eetgewoonten van de holbewoners geweest zouden zijn. "Met het paleodieet zoals we dat vandaag kennen, zouden onze voorouders zich nooit verder ontwikkeld kunnen hebben," legt dr. Jennie Brand-Miller uit, mede-auteur van de studie naar de voedingsgewoonten van onze paleolithische voorouders. "Koolhydraten waren in de oertijd noodzakelijk, zodat de hersenen zich konden ontwikkelen."

Zonder koolhydraten zouden onze hersenen zich niet hebben kunnen ontwikkelen.

Onderzoekster Jennie Brand-Miller

Minder jagen, meer graven

De wetenschappers van de University of Chicago analyseerden tanden van 3 miljoen jaar geleden, en keken naar de plantengroei in regio's waar onze voorouders leefden. Ze concludeerden dat er regelmatig wortelgewassen en zetmeelrijke groenten zoals aardappelen op het menu stonden bij de oermensen. "Hoewel vlees de voorkeur genoot als voedsel, kostte het veel meer moeite en energie om aan vlees te geraken dan om betrouwbare wortelgewassen te verzamelen ," schrijven de onderzoekers. Er werd dan ook minder gejaagd dan oorspronkelijk gedacht, omdat wortelgewassen veel makkelijker en veiliger uit de grond kunnen worden gegraven als je ze nodig hebt.

Evolutionair bewijsmateriaal

Ook vanuit biologisch en evolutionair standpunt was het bijna onmogelijk voor oermensen om zonder koolhydraten te evolueren tot de mens zoals die vandaag is. Tijdens de oertijd waren de hersenen van de paleolithische mens in volle ontwikkeling, en voor die evolutie zijn koolhydraten nodig, schrijven de wetenschappers. Een teveel aan eiwitten uit vlees kan zelfs giftig zijn in het kader van die hersenontwikkeling, dus was er nood aan zetmeelrijke groenten.

De wetenschappers werpen nog twee argumenten op waarom wortelgewassen volgens hen wel gegeten werden in de oertijd. Ons speeksel is zo geëvolueerd dat het zetmeelrijk voedsel makkelijk kan verteren, en daarnaast leerden onze voorouders ook koken om dit soort voedsel makkelijk en vooral smakelijker te kunnen opeten. Een aardappel op zijn tijd kan dus zeker en vast geen kwaad, besluiten de wetenschappers.

Ons speeksel is zo geëvolueerd dat het zetmeelrijk voedsel makkelijk kan verteren, en onze voorouders leerden ook koken om onder meer aardappelen makkelijker te kunnen verteren.