Hospitalisatieverzekering wordt duurder vanaf volgend jaar

De tarieven voor een hospitalisatieverzekering zullen onvermijdelijk stijgen. Vanaf volgend jaar mogen de private verzekeraars en de ziekenfondsen de premies jaarlijks aanpassen aan de exploderende kosten in de gezondheidszorg en aan de stijgende facturen voor een verblijf in het ziekenhuis. Dat schrijft De Tijd vandaag. Sedert 2012 konden de aanbieders hun premies slechts uitzonderlijk verhogen.

De krant verwijst naar een ontwerp van koninklijk besluit op het kabinet van minister van Economie Kris Peeters, die dat in november hoopt te publiceren zodat het op 1 januari 2016 in werking kan treden.

Marktleider DKV voerde eerder dit jaar na het fiat van de toezichthouder al een forse tariefverhoging door. Zonder prijsaanpassingen dreigen ook de andere aanbieders van een hospitalisatieverzekering in de problemen te komen. Wat de verzekeraars aan premies innen, is immers onvoldoende om de uitgaven te betalen en daar wil Peeters aan tegemoetkomen.

De prijsstijgingen zouden gebaseerd zijn op een medische index, die rekening houdt met de werkelijke facturen van ziekenhuisopnames. Die stegen de jongste jaren met 3 à 4 pct per jaar.