Hoop op medicijn tegen bijziendheid na ontdekking van gelinkte genen

Thinkstock
Wetenschappers hebben maar liefst 24 genen ontdekt die gelinkt zijn aan bijziendheid. Mensen die daaraan lijden, kunnen voorwerpen op afstand niet scherp zien. Maar deze doorbraak zou er op lange termijn voor kunnen zorgen dat een bril, contactlenzen of een laseroperatie overbodig worden.

Aan de hand van een genetisch onderzoek ontdekte een internationaal team de 24 genen, die leiden tot ametropie of refractiefouten. Dat is een afwijking van het oog waarbij de sterkte van het brekend stelsel en de ooglengte niet in de juiste verhouding staan bij een ontspannen accommodatie. Er zijn twee soorten afwijkingen: hypermetropie (verziendheid) en myopie (bijziendheid), waar het hier over gaat.

"We wisten al langer dat bijziendheid in de familie lijkt te zitten, maar er was nog niet veel geweten over de genetische oorzaken", legt professor en onderzoeksleider Chris Hammond uit. "Deze studie onthult een nieuwe groep genen die gelinkt kan worden aan bijziendheid. Bij sommige van deze genen is er zelfs een vertienvoudiging van het risico op de aandoening."

De experten zeggen dat de ontdekking van de genetische link hoop geeft op de creatie van een medicijn die de ontwikkeling van bijziendheid blokkeert. Dat zou niet alleen zorgen voor de overbodigheid van een bril, maar sluit ook complicaties uit die tot blindheid leiden. Maar aangezien verder onderzoek en tests uiteraard nog nodig zijn, zal het medicijn er ten vroegste over 15 jaar zijn.

De bevindingen van de studie werden gepubliceerd in 'Nature Genetics'.