Hoeveel water moet jij drinken? Deze formule vertelt het je

Thinkstock
Dat water drinken belangrijk is, weten we allemaal. Maar toch doen we het veel te weinig: uit onderzoek blijkt dat 50 tot 80 procent van de mensen chronisch gedehydrateerd is én dat dat een effect heeft op ons fysieke en emotionele welzijn.

Op de vraag hoeveel je nu dagelijks precies moet drinken, is er geen wetenschappelijk gefundeerd antwoord. Er is wél een richtlijn: meestal wordt aangeraden om 30 ml water per kilo lichaamsgewicht te rekenen. Vrouwen zouden gemiddeld 1,5 tot 2 liter nodig hebben, mannen 2 tot 3 liter.

1 kg lichaamsgewicht = 30 ml water per dag:
60 kg = 1,8 liter
80 kg = 2,4 liter
100 kg = 3 liter

De formule geeft je een richtlijn, maar daarnaast kan je lichaam je ook waarschuwen als je te weinig drinkt. De Amerikaanse dokter Mahdi Brown gaf een eenvoudig trucje om te testen of je gedehydrateerd bent. Ontspan je hand, grijp een stuk huid vast en trek eraan. Laat het los en observeer wat er gebeurt. Als het meteen terugveert ben je goed gehydrateerd. Duurt het even en heb je een plooi, dan ben je gedehydrateerd.

Lees alles over de andere signalen in onze pluszone exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar één euro.
24 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Peter P

  Sommige mensen hier weten het beter als de dokters , Maarja da zijn meestal van die idioten die in onze maatschappij nul , nul voorstellen ! WATER DRINKEN IS GEZOND , 2,5 liter drink ik per dag , heb mooie huid en voel me suppppper goed

 • marie-jose Marie-José Anthonis

  Opgelet niet drinken als er water te kort is ?????? dat iedereen drinkt zoveel hij wil

 • Mattias Maes

  Het is is toch ondertussen al gebleken dat die drankadviezen zwaar overdreven zijn? Drinken als je geen dorst hebt blijkt trouwens ook je immuunsysteem geen goed te doen. Drie liter water per dag drinken lijkt me echt niet gezond.

 • Rik Bic

  Als je drinkt wanneer je dorst krijgt ben je verkeerd bezig. Dorst hebben betekent dat je reeds gedehrytateerd bent en je lichaam water nodig heeft. Jemoet drinken voordat je dorst krijgt. Anders liggen nierstenen op de loer en ik kan je garanderen dat je die pijn niet wil meemaken.

 • Remi Verbeke

  Zuiver bron water drinken is gezond, ik weeg 80 kgr en drink toch al jaren met gemak 3liters water per dag, medicatie staat niet in mijn kast, nooit ziek.