Hoeveel kleuren zie jij? Het antwoord geeft belangrijke info over je ogen

kos
Als de 'fameuze' jurk ons iets leerde, dan is het wel dat we kleur allemaal op een verschillende manier waarnemen. Maar, waarom zien we dingen nu juist anders? Alles hangt blijkbaar af van de kleurreceptoren en kegels in je ogen.

Professor Diana Derval, een experte in neuro-marketing, ontwikkelde deze test die je helpt bepalen hoeveel van die fameuze kegeltjes je in je ogen hebt. Kijk dus goed naar bovenstaande afbeelding, en tel hoeveel kleuren je ziet.

Je ziet minder dan 20 kleurschakeringen:
Je hebt maar twee soorten kegels in je ogen, wat je ongeveer hetzelfde vermogen geeft om kleuren op te pikken als een hond. Je draagt meestal zwart, beige of blauw. 25% van de wereldbevolking is net als jij dichromat.

Je ziet tussen de 20 en 32 kleurschakeringen
Je bent trichromat en hebt drie types kegeltjes in je oog (de purper/blauwe, groen en rood). Je houdt van verschillende kleuren en kunt ze ook echt appreciëren. 50% van de wereldbevolking is net als jij trichromat.

Je ziet tussen de 33 en 39 kleurschakeringen
Je bent een tetrachromat, net als de bijen. Je hebt 4 types kegeltjes in je oog (de purper/blauwe, groene, rode en gele). Geel is een kleur die je al snel irriteert, en zal dus ook nergens terug te vinden zijn in je kleerkast. 25% van de wereldbevolking is tetrachromat.

Je ziet meer dan 39 kleurschakeringen
Kom op zeg, je bent zwaar aan het liegen. Er zijn slechts 39 kleurschakeringen in deze test, waarvan je computerscherm er hoogstwaarschijnlijk maar 35 goed oppikt.