Exclusief voor abonnees

Hoe voorkom je dat je na drie weken in de fitness weer opgeeft? Kat Kerkhofs: “Ga nooit sporten zonder plan”

Carline Vandercruyssen
Kies voor je begint met sporten je doelen en hou die realistisch, want het is geen goed idee om van niets naar alles te willen. Kat onderscheidt zes body goals, die je aan de hand van de schema’s in haar boek snel en efficiënt kan bereiken. Deze drie oefeningen zijn alvast de basis van het succes.

Topoefeningen voor billen, benen en buik

Hip bridge voor strakke billen

Ga op je rug op een matje liggen, de knieën opgetrokken en voeten plat op de grond. Je armen wijzen omhoog. Duw je heup omhoog terwijl je alle kracht door je hielen stuurt. Laat je lichaam een mooie rechte lijn maken. Probeer te focussen op je achterwerk!

(lees verder onder de foto)

De hip bridge.
rv De hip bridge.

Air squat voor mooie benen

Zet je voeten net iets breder dan schouderbreedte, strek je armen voor je uit. Kijk recht voor je en doe alsof je op een stoel gaat zitten. Je voelt je billen branden en doordat je je hielen een beetje naar binnen wringt en je kleine tenen naar buiten, krijg je wat frictie in je schoenen. Als je gaat zitten, zakken je heupen tot onder je knieën. Buig niet te ver naar voren. Je mag niet het gevoel hebben dat je alle druk via je tenen zet.

(lees verder onder de foto)

De air squat.
rv De air squat.

Front plank voor strakke buik

Bij de ‘front plank’ steun je op je onderarmen en je voeten. Zorg ervoor dat je ellebogen zich precies onder je schouders bevinden. De lijn van je lichaam is zo recht mogelijk. Span je billen goed samen. Houd de plan 30 seconden vast.

(lees verder onder de foto)

oefeningen kat kerkhofs
rv oefeningen kat kerkhofs

Zes body goals

1. Fit en gezond

Voor iedereen die een ondermaatse conditie heeft en daar graag verandering in wil brengen.«Belangrijk is om 360° te trainen, wat betekent dat er voldoende variatie in je work-outs moet zitten en je je motor extra verzorgt met gezonde voeding.»

2. Adieu kilo’s

Voor wie een insta-bikiniproof lijf wil. «Begin met je voeding, door 200 kcal per dag te schrappen. Kijk niet alleen naar de weegschaal, maar hou ook de lintmeter in de buurt.»

3. Curves please

Voor wie graag rondingen wil uitspelen. De tijd van de ‘panlatten’ is voorbij, lang leve de vrouw met rondingen. «Mijn favoriete doel en persoonlijk mijn sterke punt», zegt Kat. «Als je een kont hebt, mag je daar trots op zijn. Ik kan de mijne heel goed in vorm trainen. Ik vind een vrouw met mooi gevormde ronde billen enorm aantrekkelijk.»

4. Tone it baby

Voor wie graag een sixpack wil. «Helaas, een kathedraal krijg je niet in zes weken gebouwd. Om dat buikje kwijt te geraken moet je immers niet alleen de juiste oefeningen uitvoeren, maar je ook houden aan een redelijk strikt dieet. «Dat is niet voor mij weggelegd», geeft Kat toe. «Ik ben niet gebouwd voor een sixpack. Tenzij ik mezelf misschien extreem uithonger. Maar dat doe ik niet. Zo sta ik niet in het leven.»

5. Ingeschreven!

Voor wie traint voor een loopevent. «Welke trainingsschema’s je volgt, hangt af van je conditie. Als beginner is een loopwedstrijd van 5 kilometer in zes weken tijd haalbaar. Wie al in vorm is, kan op 10 kilometer mikken. Voor een halve marathon heb je een opbouw van een half jaar nodig.»

6. Vakantie

Voor wie zijn conditie ook op reis wil onderhouden. «Als je drie weken gaat luieren onder een boom in Thailand heb je nadien het dubbele van die periode nodig om gezond weer op te bouwen naar het sportieve punt van voordien. «Als ik met vakantie ben, moet ik van mezelf één keer per week sporten», zegt Kat. «Ik doe oefeningen op mijn kamer of in de fitness van het hotel. En soms ga ik ‘s morgens lopen.»

De tips van Kat om het sporten vol te houden

Neem een vriend (of dier) mee

Sport je niet graag alleen? Zoek dan je motivatie bij andere mensen of dieren. Kat neemt altijd haar hond Juliette mee.

Koop een toffe sportoutfit

Dat motiveert meer dan een slonzige jogging.

Let op je uitvoering

Welke work-out je ook kiest, het allerbelangrijkste is dat je die op de juiste manier uitvoert. Als je een oefening correct doet, haal je met minder inspanning meer resultaat.

Verlies je voeding niet uit het oog

Je lichaam toont wat je eet. Pas de 40/30/30-regel toe. Je telt niet zomaar calorieën, maar let erop dat je in de loop van de dag 40% van de calorieën uit koolhydraten haalt, 30% uit eiwitten en nog eens 30% uit vetten. Met de app myfitnesspal kan je dat perfect berekenen. Deze methode zorgt ook voor een stabiele en gezonde bloedsuikerspiegel.

Doe ook krachtoefeningen

Vooral vrouwen durven dat nogal eens te vergeten, maar zulke oefeningen maken echt een verschil als je fitter en strakker wil worden.

Laat je begeleiden

Met een personal coach heb je iemand aan wie je verantwoording moet afleggen én die de juiste kennis bezit. Hij of zij bezorgt je ook een doordacht en ge­varieerd trainingsschema, waardoor je niet hoeft na te denken in de fitness over welke oefening je nu eens zal doen.

Maak voor- en na-foto’s

Je zal het verschil snel zien. Erg motiverend, net zoals het volgen van modellen op Instagram. Hun mooie lijf zal je aanzetten om ook te gaan sporten.

Vanaf vandaag tot en met 4 mei kan je een week lang trainen met Kat. Volg hier haar workout met alle tips en tricks (gratis voor abonnees).

Kat Kerkhofs deelt haalbare fitnessplannen voor een strak lijf
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.