Hoe nuttig is een ventilator op warme dagen?

Suzanne Ranzijn
Een beetje frisse lucht kan zeer welkom zijn op warme dagen en daarom doen ventilatorverkopers goede zaken in een hete zomer. Maar hélpt zo’n apparaat nu eigenlijk?

“Ventilatoren verversen telkens het luchtlaagje op de huid. Als de huid warm is en je blaast er koude lucht op, koelt dat”, zegt Hein Daanen, hoogleraar thermofysiologie. Maar als de omgeving warmer is dan de temperatuur van de huid, kun je geen koele lucht op het lichaam blazen.

Toch kan een ventilator ook in die situatie nuttig zijn, legt Daanen uit. De warmere lucht draagt dan namelijk bij aan de verdamping van zweet. “Wanneer zweet verdampt, onttrekt het warmte uit de huid door over te gaan van vloeistof naar een gas. Dat werkt dus ook al verkoelend.”

Het is wel van belang dat de luchtvochtigheid laag is. Zweet verdampt minder goed bij een hoge luchtvochtigheid, omdat de lucht dan minder damp kan opnemen. “De effectiviteit van een ventilator hangt dus af van de omgevingstemperatuur en de temperatuur van de huid, maar ook van hoe goed iemand kan zweten en wat de luchtvochtigheid is”, zegt Daanen.

Een alternatief voor de ventilator is het drinken van koude dranken, stelt Daanen. “Vooral ijsslurry’s, een mix van ijs en water, zijn goed. Dat begint als ijs, maar in je lichaam wordt het een vloeistof. Ook die faseovergang onttrekt warmte uit het lichaam en verkoelt je daarmee van binnenuit.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jan Boer

    Klopt helemaal. Heet drinken koelt lichaam af. Niet vergeten zout te nemen ivm zoutverlies door zweten. Kreeg zouttabletjes vroeger in de tropen.

  • Brigitte van der Zalm

    Idd edgard. Hoe warmer je drinkt, des te meer je lichaam afkoelt. Als je koud drinkt en doucht gaat je lichaam zich opwarmen. Zo is het mij ook geleerd hoor

  • Edgard Moens

    Ik dacht dat ijsgekoeld water een omgekeerd effect heeft ?