Ga naar de mobiele website
^ Top

Hoe niet ziek te worden als je partner/kotgenoot dat wel is

Thinkstock
Als je bij de hond slaapt, krijg je zijn vlooien, luidt het niet zo subtiele gezegde. Maar er is iets van: bepaalde ziekten zijn erg besmettelijk en quasi onvermijdelijk als je samenwoont met iemand, of dat nu een partner, kotgenoot of roommate is. Hoe kan je dit toch vermijden? Met vijf simpele tips!

1) Handen wassen!

Niets zo simpel, niets zo doeltreffend in de strijd tegen bacteriën: de handen wassen. Niet enkel na elk toiletbezoek, maar ook voor het koken en/of eten, voor het slapengaan. Een desinfecterende zeep is niet nodig.

Kan of wil je niet altijd water gebruiken, overweeg dan een desinfecterende handengel, zoals nu ook op festivals wordt aangeraden. Ook een gouden tip voor wie vaak het openbaar vervoer gebruikt!

In koten kan zelfs nagedacht worden over een desinfecterende verdeler (zoals voor zeep) bij de badkamer, in de keuken en eventueel bij de voordeur.


2) Netheidsfreak

Hou het huis netjes, en dan bedoelen we niet dat de kranten moeten worden opgeruimd. Reinig de klinken, handvaten, kastdeuren, lichtknopen en het toilet grondig en regelmatig (met handschoenen, dat spreekt). Delen jullie een klavier, onderwerp ook dat aan een poetsbeurt.

Deze kleine, dagdagelijkse voorwerpen bevatten traditioneel het meeste bacteriën en zijn dus de echte reden dat je ook besmet geraakt.


3) Gebruik papieren zakdoekjes

Milieufreaks krijgen het er soms van, maar papieren zakdoekjes zorgen minder voor de verspreiding van bacteriën dan een snotdoek. Op voorwaarde dat je ze onmiddellijk in de vuikbak werpt en niet op alle tafels laat rondslingeren, natuurlijk...

4) Was gedeeld linnen en handdoeken

Een handdoekje in de badkamer is wel chique... maar ook dat moet regelmatig gewassen worden. Was bedlinnen onmiddellijk na de ziekte, en overweeg ook een kuisbeurt voor de tv-dekentjes, kussens en zelfs de sofacover. Vergeet de keukenhanddoeken niet!

5) Hou jezelf gezond

Eet gevarieerd met veel vers fruit en groenten, om je vitaminen- en mineralenpeil hoog te houden. Slaap voldoende, drink genoeg water en kleed je warm aan bij het buitengaan. Tussenseizoenen zijn gevaarlijk op dat vlak: we willen blote voeten of dat zomervestje nog niet opgeven, en zijn uiteindelijk te licht gekleed. Warme voeten en/of een sjaaltje kunnen al een heel verschil maken!

Meer over


Meld een bug