Hoe krijg je het, wat zijn de symptomen en meer veelgestelde vragen over HPV

thinkstock
Ook jongens moeten zich tegen HPV laten vaccineren, klinkt het nieuwe advies van de Hoge Gezondheidsraad. Het zeer besmettelijke humaan papillomavirus kan onder meer genitale wratten en baarmoederhalskanker veroorzaken, maar wat weten we nog meer over HPV? Zeven veelgestelde vragen over het virus en het antwoord.

1. Wat is HPV?

HPV - de afkorting voor humaan papillomavirus - is een familie virussen met meer dan honderd verschillende varianten. De gevolgen van een infectie kunnen variëren, afhankelijk van het type. Zo werd ontdekt dat genitale wratten door het virus kunnen veroorzaakt worden, maar ook bepaalde vormen van kanker. Meer dan 99 procent van alle baarmoederhalskankers worden veroorzaakt door een chronische infectie met HPV's.

2. Hoe krijg je het?

HPV is een zeer besmettelijke seksueel overdraagbare aandoening. Naar schatting komt tot 80 procent van de seksueel actieve mannen en vrouwen op een moment in zijn of haar leven een of meerdere keren in aanraking met een HPV. Ook via handen en de mond is de infectie overdraagbaar, waardoor condoomgebruik geen 100% zekere garantie geeft dat je het niet krijgt. Al perkt het de kansen wel in en is het een goede methode om andere soa's te voorkomen.

80% van de seksueel actieve mannen en vrouwen komt ooit in aanraking met HPV

3. Wat als je besmet bent met HPV?

Wie besmet is met HPV, krijgt niet automatisch (baarmoederhals)kanker. Het lichaam elimineert een infectie met HPV meestal zelf binnen 1 à 2 jaar, zonder dat een behandeling nodig is. Enkel een chronische infectie met bepaalde types HPV, kan op lange termijn bepaalde types kanker en ook baarmoederhalskanker veroorzaken. Om baarmoederhalskanker op tijd te kunnen opsporen, is het belangrijk om regelmatig een uitstrijkje te laten nemen bij je dokter of gynaecoloog. Als er geen afwijkingen worden gevonden, is één keer om de drie jaar tussen je 25 en 65 voldoende. 

4. Hoe kan je besmetting voorkomen?

Er is een vaccinatie tegen HPV, dat jonge meisjes - en nu dus ook jongens - best laten zetten voor ze ooit seksuele betrekkingen hebben gehad. Sinds het schooljaar 2010-2011 is een inenting tegen baarmoederhaldskanker in Vlaanderen gratis in het eerste jaar secundair onderwijs. Vaccinatie beschermt echter slechts tegen 70 à 80% van de types HPV, dus er blijft nog steeds een risicio. Zelfs wie gevaccineerd is, laat daarom best regelmatig een uitstrijkje nemen.

Zelfs wie een condoom gebruikt, kan nog besmet worden

5. Wat zijn de symptomen van HPV?

Meestal veroorzaakt het virus geen symptomen, omdat het lichaam het onderdrukt voor het zich verder ontwikkelt. Maar zelfs al blijft de infectie in het lijf, dan verloopt dit meestal sluimerend en zonder opmerkelijke symptomen. Ongewone vaginale afscheiding, bloeden en pijn na de seks, pijnlijk urineren of pijn in de onderbuik kunnen symptomen zijn, al zijn dit ook symptomen die bij andere soa's en aandoeningen voorkomen. Enkel een uitstrijkje kan uitsluitsel bieden of je besmet bent, waarmee abnormale cellen tijdig kunnen worden opgespoord voor het kankercellen worden.

6. Zijn er medicijnen tegen HPV?

Nee, het virus wordt meestal zelf door het lichaam onderdrukt. Voor het virus zelf zijn er geen medicijnen, dus vroegtijdige opsporing via een uitstrijkje blijft essentieel. Blijft de infectie toch aanslepen, dan moeten de abnormale cellen in het lichaam behandeld worden. Pre-kankercellen kunnen uit de baarmoederhaals worden verwijderd door een chirurgische ingreep, voor zich baarmoederhalskanker ontwikkeld. 

Meestal wordt het virus door het lichaam zelf onderdrukt. Toch blijft een regelmatig uitstrijkje een must.

7. Kunnen mannen ook HPV krijgen?

Ook mannen kunnen HPV krijgen, die net zoals bij vrouwen weinig symptomen veroorzaakt. Zij kunnen uiteraard geen baarmoederhalskanker krijgen, maar ze kunnen het virus wel aan andere vrouwen en mannen doorgeven. HPV wordt bij mannen in zeer zeldzame gevallen in verband gebracht met kanker aan de penis of anus, maar dat komt slechts heel zelden voor. Voorlopig is er nog geen goedgekeurde HPV-test voor mannen. Wel spoort de Hoge Gezondheidsraad nu aan dat jongens voor hun eerste seksuele contact zich ook laten vaccineren tegen het virus.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.