Exclusief voor abonnees

Hoe is het als je geliefde kanker heeft? "Ik ben nu meer verzorger dan partner”

Katrien Verschuuren. Haar man Dick van der Wilt
Koen Verheijden Katrien Verschuuren. Haar man Dick van der Wilt
Wereldkankerdag, maandag, is het moment om stil te staan bij de mensen die slecht nieuws krijgen van de dokter. Maar vergeet ook hun partners niet. Die lijden vaak in stilte.

Regelmatig wordt Katrien Verschuuren (57) midden in de nacht wakker geschud door haar man. “Hoe laat is de afspraak bij de fysio morgen ook alweer”, vraagt hij dan. Soms reageert ze kribbig, maar het schuldgevoel ligt altijd op de loer. Haar man kan er niks aan doen. Door de hersentumor is zijn kortetermijngeheugen aangetast. Dick is al jaren niet meer de man op wie ze verliefd werd. De kanker maakt hem invalide, moe en vergeetachtig. “Vroeger vroeg hij elke dag hoe het op mijn werk was geweest. Nu zegt hij: ‘oh ja, ik moet je nog vragen hoe je dag was’. Daar is niks spontaans meer aan”, vertelt Verschuuren. Ze twijfelt even. “Ik wil niet klagen. Doet hij ook niet. Maar het leven is niet gemakkelijk.”

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre Jacobs

  Zwaar.

 • Danielle Duym

  Zo herkenbaar mevrouw. Zelf ben ik net "ontlast" van 4 jaar en 2 maanden mantelzorg. De persoon die ik 7/7 dagen verzorgde is eind december overleden. Het is onvoorstelbaar wat mantelzorg fysiek en psychologisch van mij geëist heeft en het zal nog lang duren voor ik weer helemaal de oude ben. Wat ik nu het meest verlang is tijd om te rusten, of tijd om op de zetel te zitten, zonder radio/tv en te luisteren naar de stilte, tijd om mijn ziel tot rust te brengen en op adem te komen.

 • maurice snelders

  Weet dat je niet alleen bent Katrien.