Hoe groot is jouw slaaptekort? Doe de test!

Unsplash
Wrijf jij ook nog de slaap uit je ogen terwijl je al op je toetsenbord aan het tokkelen bent? Dan is de kans groot dat je de afgelopen nacht(en) niet al te best geslapen hebt. En wie weinig slaapt, heeft ook meer moeite om te functioneren. Benieuwd hoe erg het met jou gesteld is? Deze test vertelt het je, en alles wat je nodig hebt is een theelepeltje.

De test werd ontworpen door fysioloog en slaapexpert Nathaniel Kleitman van de universiteit van Chicago, en wordt de Sleep Onset Latency Test genoemd.

Wat houdt het in? Ga in de vroege namiddag in een donkere slaapkamer op bed liggen, waarbij je een lepel stevig vasthoudt in een hand die losjes over de rand van het bed bengelt. Zorg dat er ook een metalen schotel recht onder je hand staat. Vervolgens sluit je de ogen.

Het idee erachter is dat, wanneer je in slaap valt, de lepel naar beneden valt en een kletterend geluid maakt op de schaal, waardoor je weer wakker wordt. Kijk op je horloge: hoeveel tijd is er verlopen? Volgens professor Kleitman spreken we van een ernstig slaaptekort wanneer er slechts vijf minuten voorbij zijn. Viel je in slaap na 10 minuten? Dan is er ook werk aan de winkel. Duurde het langer dan een kwartier? Dan is er absoluut geen vuiltje aan de lucht.