Hoe deze test in slechts 10 minuten kanker kan opsporen

Thinkstock
Een revolutionaire test kan op een goedkope, snelle en erg accurate manier kanker vaststellen bij patiënten. Met een druppeltje speeksel van de patiënt kunnen artsen in 10 minuten een diagnose geven. Wetenschappers zijn alvast erg enthousiast over de eerste resultaten.

Het team ontwikkelde de test nadat wetenschappers ontdekten dat speeksel fragmenten van het molecule RNA bevat. Dit is een genetische boodschapper die met kanker in verband wordt gebracht. Een groot voordeel van deze techniek: de test is helemaal niet ingrijpend. Tot nu konden artsen de aanwezigheid van een tumor enkel opmerken via bloedtesten of een pijnlijke biopsie.

Professor David Wong aan de universiteit van Californië legt uit hoe deze ontdekking de medische wereld kan veranderen: "Als er tekenen van een tumor in het bloed of speeksel van de patiënt zijn, dan zal de test die vinden. We hebben minder dan een druppel speeksel nodig en de test neemt slechts 10 minuten in beslag. Een dokter kan dit uitvoeren terwijl de patiënt in de wachtkamer zit. Een vroege opsporing is cruciaal voor de overlevingskans. Elke dag die je wint bij het stellen van de diagnose, kan cruciaal zijn voor het leven en de genezing van de patiënt. De test zou ingezet kunnen worden bij heel wat verschillende types kanker."

Wong hoopt dat een proefproject bij longkankerpatiënten in China later dit jaar van start kan gaan. Dit zou kunnen betekenen dat de test binnen 10 jaar in Europa gebruikt kan worden.