Hoe deze potten in de keuken je dikker kunnen maken

thinkstock
Een uitgebreide collectie mason jars in je keuken staat erg gezellig en is bovendien 100% pinterestproof. Maar als je lijn je lief is, stop je er maar beter geen cornflakes in. Amerikaans onderzoek heeft uitgewezen dat gezinnen die hun bokalen met cornflakes zichtbaar uitstallen, gemiddeld 9 kilo zwaarder wegen. Een portie handige (huis-, tuin- en) keukenfilosofie.

De studie, die gepubliceerd werd in Health Education and Behavior, nam de keukeninrichting van een 200-tal gezinnen in New York onder de loep. Ze kozen voor families met minstens twee kinderen onder de 18 jaar, en registreerden het gewicht van de vrouw des huizes. Dat gingen ze dan vergelijken met foto's van de keukens van die gezinnen.

Je eet wat je ziet
Een opvallende conclusie: dames die hun cornflakes en zoete ontbijtgranen zichtbaar in een doorschijnende bokaal in de keuken stockeerden, wogen gemiddeld zo'n 9 kilo zwaarder dan de onderzochte gezinnen die dat niet deden. De aanwezigheid van frisdrank zorgde voor zo'n 10 à 11 kilogram extra. Niet helemaal verwonderlijk, klinkt het bij de wetenschappers. "Je eet nu eenmaal wat je ziet," zegt hoofdonderzoeker Brian Wansink. "De gewichtstoename is te verklaren door het gezonde imago dat ontbijtgranen onterecht nog altijd hebben. Je denkt dat het beter voor je is dan in werkelijkheid het geval is." De studie ontdekte ook een positief effect: de moeders van de gezinnen met een opvallend zichtbare fruitvoorraad wogen gemiddeld 5 kilo minder.

Alternatieve ontbijten
De onderzoekers waarschuwen ervoor dat ontbijtgranen er vaak erg gezond uitzien en dat ook claimen op de verpakking, maar in werkelijkheid vol suiker zitten. Let er daarom op dat de eerste 3 ingrediënten op de voedingswaardetabel bestaan uit 100% volle granen, haver of zemelen. Wie helemaal op safe kan spelen kan ook één van onze gezonde ontbijtrecepten volgen. En wil je het nog makkelijker maken dan enkel op je eten letten: richt je keuken opnieuw in, en zorg ervoor dat vooral de gezonde dingen in het oog springen. Een lesje bruikbare keukenfilosofie voor beginners.

De gewichtstoename is te verklaren door het gezonde imago dat ontbijtgranen onterecht nog altijd hebben

hoofdonderzoeker Brian Wansink