Exclusief voor abonnees

Hoe darmbacteriën alcohol kunnen produceren zonder dat u daar een druppel voor hoeft te drinken

Leververvetting ontstaat onder meer door te veel eten en te weinig lichaamsbeweging.
Gale Beery/Getty Images Leververvetting ontstaat onder meer door te veel eten en te weinig lichaamsbeweging.
Dat micro-organismen alcohol produceren, is relevant voor wijnboeren en bierbrouwerijen maar nu blijkt dat de mens zelf ook een kleine alcoholfabriek in de darmen kan hebben. Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat darmbacteriën zoveel alcohol kunnen produceren dat geheelonthouders er leverschade door oplopen.

De ontdekking, gepubliceerd in vakblad Cell Metabolism, werpt nieuw licht op het ontstaan van leververvetting, de meest voorkomende leveraandoening in de westerse samenleving. In Nederland heeft één op de vijf volwassenen een te vette lever, meestal zonder dat te weten. Onder de microscoop zijn in hun levercellen vetdruppels zichtbaar, zegt maag-darm-leverarts Maarten Tushuizen, in het LUMC gespecialiseerd in de behandeling van leververvetting.

Bij een deel van de patiënten is overmatig alcoholgebruik de boosdoener, maar veel vaker ontstaat de ziekte door te veel eten en te weinig lichaamsbeweging. In de lever hoopt zich dan een overmaat aan vetzuren op, wat irritatie kan veroorzaken en uiteindelijk tot een scala aan lichamelijke klachten kan leiden, van hart- en vaatziekten tot leverkanker aan toe. Nu blijkt dat die niet-alcoholische variant ook door alcohol kan worden veroorzaakt, maar de patiënt hoeft daar geen druppel voor te drinken.

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luc Brouckaert

    Nu dit geweten is zal het niet lang meer duren alvorens de overheid daar accijnzen zal op heffen.

  • andre Dewilde

    Weer een reden om te gebruiken bij de politierechter. " Sorry, heb niet gedronken, maar die morgen 2 rijpe bananen gegeten". Wat een grap.

  • guido vermeyen

    Dat is al lang geweten bij dieren, ze eten overrijpe bananen (olifant) en die bananrn beginnen te gisten en de olifanten zijn "ivre mort' (stomdronken.....)