Exclusief voor abonnees

Hoe bescherm je je kind het beste tegen de zon? Hoe dikwijls moet ik mijn kind insmeren? 5 vragen aan dermatoloog Thomas Maselis

Je kinderen beschermen tegen de zon is een must, maar hoe dikwijls smeer je ze in en kan voeding ook bescherming bieden?
Steven Richardson Je kinderen beschermen tegen de zon is een must, maar hoe dikwijls smeer je ze in en kan voeding ook bescherming bieden?
Smeren, smeren, smeren, luidt het advies wanneer jij en je kinderen in de zon zitten. Maar hoe en waarmee bescherm je je kroost het best op zonnige dagen? Vijf vragen, vijf antwoorden en nog extra tips om je kinderen te beschermen. 

1. Wanneer mag mijn kind(je) in de zon?

«Kinderen tot twee jaar hou je het best van al volledig weg uit direct zonlicht. Maar ook oudere kinderen hou je het best zoveel mogelijk uit de zon, en al zeker tussen 11 en 15 uur. Het DNA van de huidcellen is bij kinderen nog in volle groei, waardoor het kwetsbaarder is voor schade veroorzaakt door zonlicht. Beschadigd DNA kán zich nog herstellen, maar niet altijd voor 100 procent, waardoor we steeds vaker op latere leeftijd de gevolgen zien in de vorm van basaalcel- of plaveiselcelkanker en melanoom. Je kind tijdens de middaguren in het zwembad laten plonsen met enkel een zwembroekje aan is nog steeds een veelgemaakte fout.»

2. Hoe kan ik mijn kind beschermen?

«Kinderen al op jonge leeftijd consequent beschermen tegen de zon, is absoluut noodzakelijk, maar weet dat zonnecrème maar een van de mogelijke maatregelen is: voldoende schaduw, beschermende (uv-)kledij met lange mouwen, een zonnehoed en een zonnebril met uv-bescherming vormen zowel voor kleine als grote kinderen de aller-belangrijkste bescherming. Qua zonnecrème kies je voor een product speciaal voor kinderen met een voldoende hoge factor, bij voorkeur SPF 50 of SPF 50+, én een waterresistente formule. Voor kinderen tot twee jaar zijn crèmes met fysische zonnefilters aanbevolen. Vanaf twee jaar kan je zowel voor een fysische, een chemische of een combinatie van beide kiezen.»

(lees verder onder de foto)

Dermatoloog Thomas Maselis
Steven Richardson Dermatoloog Thomas Maselis

3. Fysische of chemische filter?

«Aan beide zijn voor- en nadelen verbonden. Het grote voordeel van fysische filters is dat ze niet in de huid dringen: ze weerkaatsen, absorberen of verstrooien het uv-licht. Het zijn de ‘oudste’ zonnefilters, te herkennen aan zink-, titaan- of ijzeroxide in de ingredientenlijst. Doorgaans laten ze een witte waas achter op de huid en voelen ze plakkerig aan. Al staat ook hier de technologie niet stil: fysische filters met nanopartikels smeren makkelijker uit en laten geen witte schijn na op een droge huid, omdat ze wel het uv-licht maar niet het zichtbare licht weerkaatsen. Alleen als de huid nat wordt, merk je de witte sporen nog op. Over nanopartikels is wel wat commotie geweest: ze kunnen toxisch zijn als ze via orale weg of inhalatie in het lichaam terechtkomen. Bij juist gebruik is dit echter haast onmogelijk. Uitwendig zijn ze niet giftig, omdat ze niet doorheen de huidbarrière geraken. Maar laat sprays met nanopartikels dus achterwege, want die kan je inademen.»

Wie een product met een fysische filter gebruikt, brengt dat het best na elke plons in het water opnieuw aan»

Dermatoloog Thomas Maselis

«Zonnecrèmes met fysische filters liggen doorgaans ook óp de huid, waardoor ze sneller afgespoeld worden in het water. Opnieuw smeren na het zwemmen is dan ook noodzakelijk. Het grote voordeel van chemische filters is dan weer dat vele van die filters waterresistent zijn en zich beter en sneller aan de opperhuid hechten. Zelfs na een zwembeurt en het afdrogen van de huid, blijft die zitten. Daarnaast worden chemische filters ook steeds beter: ze bieden efficiënte bescherming met een breed absorptiespectrum, van infraroodlicht over zichtbaar licht tot uv-stralen. Het nadeel van sommige chemische filters is dat ze cinnamaten (cinoxaat, ethylhexyl, p-methoxycinnamaat) bevatten, wat tot huidklachten en/of allergische reacties kan leiden. Sommigen beweren ook dat chemische filters hormoonverstoorders zijn, maar daar is nog geen wetenschappelijke eenduidigheid over. Een ander nadeel is dat chemische filters makkelijker instabiel worden na verloop van tijd, waardoor ze een minder goede bescherming bieden.»

4. Hoeveel smeren?

«De beschermingsfactor van een zonnecrème wordt getest aan de hand van 2 mg product per cm2 huid. Maar niemand smeert deze hoeveelheid in realiteit op zijn huid», zegt Maselis. «Een volwassen man heeft ongeveer 1,5 à 2 m2 huid, wat maakt dat een tube van 100 ml in minder dan drie smeerbeurten opgebruikt zou zijn. Uit onderzoek is gebleken dat we gemiddeld maar de helft of soms maar een derde daarvan smeren. Smeer dus eerder te veel dan te weinig! Daarnaast is regelmatig smeren belangrijk. Bij kinderen die in het water spelen, is dat zeker om de twee uur. Wie een product met een fysische filter gebruikt, brengt dat het best na elke plons in het water opnieuw aan.»

Heel wat zonnecrèmes bevatten anti-oxidanten, maar het is beter om ze te eten. Frambozen zijn er een zeer goede bron van, net als groene en gele groenten»

Dermatoloog Thomas Maselis

5. Kan voeding beschermen?

«Anti-oxidanten zijn stofjes die in ons lichaam beschermen tegen vrije radicalen, wat gebeurt als we onze huid blootstellen aan de zon. Heel wat zonnecrèmes bevatten anti-oxidanten, maar het is beter om ze te eten dan ze te smeren. Wie niets aan het toeval wil overlaten, zorgt voor voldoende groenten en fruit, zodat je kind de nodige anti-oxidanten binnenkrijgt. Frambozen zijn een zeer goede bron van anti-oxidanten, net als groene en gele groenten.»

Extra tips voor kinderen in de zon:

- Vanaf uv-index 3 (deze info vind je bij het weer-bericht in de krant) is bescherming met zonnecrème aanbevolen voor kinderen, maar ook kledij, een zonnehoed en zonnebril met uv-protectie zijn belangrijk.

- Schaduw geeft geen 100 % garantie dat je kind niet zal verbranden. Het zonlicht kan reflecteren door water, zand en zelfs gras. Zorg dus ook in de schaduw voor voldoende extra bescherming, zoals kledij en zonnecrème.

- Op elk zonneproduct staat een vermelding van de houdbaarheid na opening. Doorgaans is dat binnen 12 maanden. Zeker bij chemische filters is het aangewezen om deze richtlijnen op te volgen. Wil je toch een restje van vorig jaar gebruiken? Als de geur en textuur onveranderd zijn, kan het eventueel. 

«Kanker ontwikkelen kan tot dertig jaar duren»

Al negen op de tien Belgische ouders smeren hun kinderen in met zonnecrème als ze op vakantie zijn in het buitenland, maar dat cijfer zakt tot acht op de tien tijdens sport en spel in eigen land, blijkt uit cijfers van onderzoekbureau Ipsos. Gedurende decennia deden we het echter veel slechter, en daar voelen we nu de gevolgen van. «In Australië is huidkanker doodsoorzaak nummer één onder dertigers en veertigers», weet dermatoloog Thomas Maselis. «Tussen het oplopen van zonneschade en het ontwikkelen van kanker zit gemiddeld tien tot dertig jaar.»

Lees ook binnen HLN+ :

Dermatoloog Thomas Maselis test zonneproducten voor kinderen: “Opletten met parfums en aloë vera”

De ene diepvriespizza is de andere niet: app meldt direct hoe (on)gezond een product is

Gezond ouder worden heb je zelf in de hand: “Je kan veroudering afremmen door de juiste voeding”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Christel Smet

    Wat voor vele ouders logisch lijkt daar stellen ze zich nu vragen bij. Eigenlijk bij elke scheet dat hun kind laat komt er een vraag, zou hij of zij er nu wel genoeg laten? Hoe hoger het diploma hoe minder gezond verstand de mensen nog hebben. Waar gaat dit eindigen? En Andy we hebben zon nodig of je krijgt broze botten, kinderen ook.

  • Galid Ellifis

    Erg dat dit artikel enkel voor abonnees is. Zo'n informatie is voor iedereen nuttig!

  • Andy De Schieter

    De juiste manier is uit de zon houden, al de rest van de uitleg is blabla.