Heupairbag moet senioren beschermen bij val

RV
Er is een oplossing in de maak voor bejaarden die gemakkelijk vallen en daarbij hun heup bezeren. Een Nederlands bedrijf heeft een soort van heupairbag ontwikkeld. Als de tests gunstig uitdraaien, zou de 'Wolk' ook naar Vlaanderen kunnen komen.

Bedenker Hans Schröder maakte zich zorgen om zijn moeder en was bang dat ze haar heup zou breken bij een val. Om dat te voorkomen, kocht hij een opblaasband in een speelgoedwinkel. De airbag voor senioren was geboren. Toch duurde het nog vier jaar voor het concept op punt stond. De 'Wolk' is een brede, zwarte heuggordel geworden met aan de twee zijkanten een groot vlak. Daarin zitten airbags die opblazen wanneer de drager valt. In de heupband zit zowel links als rechts een luchtpatroon dat bij een impact ontsteekt en zodoende de val verzacht. Prijs: 599 euro. Tenzij je de meer gesofisticeerde versie met automatische alarmeringsfunctie en gps neemt: dan betaal je 649 euro plus een maandelijkse abonnementskost van 14,95 euro. In dat geval krijgt een contactpersoon na een val automatisch een sms met locatiegegevens.

De 'Wolk' is nog niet in gebruik in Vlaamse woonzorgcentra, maar volgens de krant De Morgen is er wel al vraag naar. Toch kiezen de ontwikkelaars ervoor om eerst de Nederlandse markt te veroveren. "Hier hebben we nu een twintigtal woonzorgcentra die er gebruik van maken, goed voor een vijfhonderdtal ouderen in totaal", zegt ontwikkelaar Mendes Hogestyn. "Er zijn ook mensen die hem gewoon thuis gebruiken. Kinderen of kleinkinderen kopen het in de webshop voor de verjaardag van oma."

Oeps, vergeten

Het idee van heupbeschermers is niet nieuw. Al werken de klassieke modellen niet met een airbag, maar met een harde of zachte schelp ter hoogte van de heupen. "Het probleem is dat ouderen vergeten om hun bescherming te dragen. Of ze vinden het dat het te dik aanvoelt", zegt professor Ouderenzorg Koen Milisen (KU Leuven). De 'Wolk' kan dat laatste struikelblok misschien wegnemen, maar het eerste niet.

Cijfers tonen aan dat 60 tot 70% van de mensen in een woonzorgcentrum zeker één keer per jaar valt, 30 tot 40% van die groep struikelt herhaaldelijk. Op jaarbasis resulteert dit in zo'n 20.000 heupfracturen. De operaties die daarop volgen, kosten niet alleen veel geld aan de maatschappij, maar gaan ook ten koste van de levenskwaliteit van de betrokkene. "Eén op de drie overlijdt zelfs in de 6 à 12 maanden na de heupfractuur", aldus nog Milisen. (BST)
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    In het verlengde hiervan kunnen fietsers dit ook best gebruiken. Wij riskeren een zijdelingse aanrijding door een voertuig dat rechts afslaat.

  • Sandra Peeters

    Terug leren voeten opheffen met stappen ipv schuifelen. Gezond leven en sporten om de botdensiteit terug te verhogen en spieren aan te sterken. Pilletjes alleen helpen slechts voor 10-15%. Veel bejaarden breken hun heup niet door het vallen maar vallen net omdat ze hun heup hebben gebroken. Op den duur wordt dat bot zo broos dat het van zichzelf al breekt. Osteoporose treft uiteindelijk zowel mannen als vrouwen. En ga het ook niet zoeken, dus geen ladders meer gebruiken, laat dat doen.

  • Rony Lenaerts

    Waarom moet het weer zo duur zijn? Hulpmiddelen niet voor iedereen dan?