Het meest vieze plekje in je badkamer is niet je toilet

Shutterstock
Vocht, huidschilfers, schimmels: dat je badkamer meestal niet het allerschoonste plekje in huis is, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Maar wist je al dat op dit ene plekje nog meer ziektekiemen zitten dan op je toiletbril?

Het meest vieze plekje in huis? Geloof het of niet, maar het is je tandenborstelhouder. Voor een studie naar ziektekiemen in huis, uitgevoerd door wereldwijde organisatie voor volksgezondheid en veiligheid NSF International, werden 30 oppervlakten getest op bacteriën, gisten en schimmels, waarvan 6 in de badkamer. Wat bleek? Terwijl 27% van de onderzochte toiletbrillen schimmels en gist bevatte, waren die op maar liefst 64% van de tandenborstelhouders terug te vinden.

Daarbovenop werd er op 27% van de tandenborstelhouders coliforme bacteriën gevonden. Die kunnen mogelijk wijzen op fecale besmetting. Op 14% zaten ook stafylokokken, een soort van huidbacteriën.

“Je tandenborstelhouder heeft alles waar bacteriën van houden”, vertelt Lisa Yakas, microbiologe bij NSF International. “Het is er donker, vochtig en hij wordt meestal niet zo vaak schoongemaakt als dat zou moeten.”

Toch hoef je je niet meteen zorgen te maken. “Testen op coliforme bacteriën detecteren fecale besmetting, maar dat wil niet per se zeggen dat de bacteriën je ziek maken”, aldus Sean Gibbons, assistent-professor aan het Institute for Systems Biology.

Kraan op nummer 2

De kraan in de badkamer was de op een na vuilste plek in de badkamer. Zo bevatte 27% van de geteste kranen gist en schimmel, 9% coliforme bacteriën en 5% stafylokokken.

Toch zijn wetenschappers het erover eens dat je je niet meteen in paniek moet raken over die badkamerbacteriën. “Veel mensen maken zich onterecht zorgen over de virussen en bacteriën in hun badkamer”, vertelt dokter Amesh Adalja, arts voor infectieziekten bij het Johns Hopkins Center for Health Security. “De meeste bacteriën zijn onschadelijk en verschillen niet zo veel van de andere bacteriën in huis, of de bacteriën die op de huid achterblijven.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Charlotte De greef

    Gelukkig hebben we een immuunsysteem...