Het huishouden doen is óók sporten, zoveel calorieën verbruik je ermee

thinkstock
Stofzuigen is het nieuwe joggen: nieuw onderzoek toont aan dat vijf keer per week een halfuur huishoudelijk taken doen, net zoals sporten veel gezondheidsvoordeel oplevert. Spontaan zin om de dweil in een sopje te dopen? Zoveel calorieën verbruik je met deze 11 huishoudelijke taken. Zonder vuile sportkleren achteraf die nog in de was moeten.

25 procent minder kans op een vroegtijdige dood, en een 20 procent lagere kans op een hartziekte. Dat is het gezondheidsvoordeel dat vijf keer per week een halfuurtje huishoudelijke taakjes doen oplevert, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Toch nog een iets concretere motivatie nodig om die stofdoek uit de kast op te diepen? Deze elf huishoudelijke taken verbranden heel wat calorieeën, volgens auteurs Liesbeth Verboven en Hilde Smeesters van De Grote Schoonmaakbijbel.

Calorieën verbranden in de badkamer


1. Badkamer schoonmaken: 400 calorieën/uur

2. De vloer schrobben: 325 calorieën/uur

3. Dweilen: 312 calorieën/uur

4. Ramen lappen: 300 calorieën/uur

5. Stofzuigen: 250 calorieën/uur

6. Afstoffen: 170 calorieën/uur

7. Afwassen: 160 calorieën/uur

8. Strijken: 137 calorieën/uur

9. De was doen: 146 calorieën/uur

10. Het bed opmaken: 136 calorieën/uur

11. Koken: 136 calorieën/uur

Gemiddelde cijfers

Het aantal calorieën dat je per uur verbrandt met deze huishoudelijke taakjes is natuurlijk steeds een gemiddelde. Hoe steviger je poetsbeurt, hoe meer calorieën je verliest. Rek je dus goed uit om het stof van de boekenlade weg te nemen, of breng de was in delen naar boven en loop de trap een paar keer op en af.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • a-m vdb

  Belachelijker moet het hier toch niet meer worden hoor, geef die onderzoekers maar hun C4. Wie een uur nodig heeft om z'n bed op te maken is een luiwammes, dat duurt bij mij 1 minuut, dus na zestig dagen heb ik 136 cal verbrand, wauw daar ga ik nu eens flink van afvallen zie...

 • Kathy Vanherpe

  Het verklaard plots waarom ik niet dikker ben na al men repen chocolade gecombineerd met men kuisziekte

 • Lies De Vuyst

  Als ik mijn volledig huis heb gepoetst heb ik dus bijna een marathon gelopen...

 • Danielle Duym

  Dat zeg ik al jaren. Rondom mij zie ik vrouwen met dure fitness abonnementen maar thuis hebben ze een poetsvrouw. Onbegrijpelijk is dat. Ik veronderstel dat "ik ga naar de fitness" cooler klinkt als "ik ga mijn huis poetsen". Ik doe geen fitness maar wel mijn huishouden en ik eet al jaren gezond zonder in extremiteiten te vervallen. Wanneer ik mijn leeftijd zeg, vallen mensen achterover. De meesten denken dat ik 7 à 10 jaar jonger ben.

 • Peter Buyck

  Het hangt ook af van je fysieke conditie. Een obees zal meer calorieën verbranden dan iemand met het figuur van een catwalkmodel.