Hersenscan kan voorspellen of roker kan stoppen

THINKSTOCK
Nicotinepleisters, e-sigaretten of zelfs medicatie en acupunctuur: er bestaan talloze middelen om te stoppen met roken. Maar als het brein niet meewerkt, is de kans klein dat ze helpen. Stoppen met roken veroorzaakt een reeks veranderingen in de hersenen, zo ontdekten Amerikaanse onderzoekers, en die zijn bepalend voor de kans op slagen.

Wetenschappers van Penn Medicine namen bij 80 rokers tussen 18 en 65 jaar telkens twee hersenscans: een eerste kort na het roken van een sigaret, een tweede 24 uur na het roken. De proefpersonen kozen een datum om te stoppen en kwamen na zeven dagen verslag uitbrengen van hun stoppoging.

Die periode is niet toevallig gekozen. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat de eerste zeven dagen cruciaal zijn: wie zeven dagen zonder sigaretten kan, kan ze meestal ook de komende zes maanden of langer links laten liggen.

Therapeutische behandelingen

Van de 80 proefpersonen slaagden er 19 in zeven dagen rookvrij te blijven; de 61 overige rokers hadden de sigaret alweer opgepakt. De onderzoekers konden een verband afleiden uit de hersenscans die ze eerder genomen hadden: de hersenen van de 61 personen die binnen zeven dagen hervallen waren, vertoonden specifieke veranderingen wanneer ze 24 uur niet gerookt hadden. Er was een verminderde activiteit waarneembaar in het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het werkgeheugen en zelfcontrole, en een toegenomen hersenactiviteit in het deel verantwoordelijk voor zelfreflectie.

Deze veranderingen onderscheidden de succesvolle stoppers van zij die faalden. De onderzoekers schatten dat de kans op succes in 81 procent van de gevallen correct voorspeld kan worden door hersenscans te bestuderen. In de toekomst biedt dit mogelijkheden om nieuwe therapeutische behandelingen te ontwikkelen die kunnen helpen bij het stoppen.