Helft van alle Belgen kampt met overgewicht: “Zorgwekkende cijfers”

Belg rookt en drinkt wel minder

Beeld ter illustratie. Belg rookt en drinkt minder dan vroeger, maar is wel te dik.
Getty Beeld ter illustratie. Belg rookt en drinkt minder dan vroeger, maar is wel te dik.
De Belg rookt en drinkt minder dan vroeger, maar heeft nog veel te leren op het vlak van beweging en voeding. Dat concludeert Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, dat vandaag het tweede deel van zijn Gezondheidsenquête 2018 publiceert.

Het percentage rokers in de bevolkingscategorie van 15 jaar en ouder blijft sinds 2001 dalen tot 19,4 procent, waarvan 15,4 procent dagelijkse rokers en 4 procent occasionele rokers. In vergelijking met de eerste metingen in 2001, zijn er momenteel minder rokers bij jongeren van 15 tot 24 jaar. Meer dan de helft van de bevolking van 15 jaar en ouder (57,5 procent) heeft nog nooit gerookt. 

Maar liefst 76,6 procent van de Belgen van 15 jaar en ouder drinkt alcohol. Dat is veel, zegt Sciensano, maar wel minder in vergelijking met de peiling van 2013 (82 procent). Vooral bij jongeren is er nog probleemgedrag: 20 procent doet minstens 1 keer per maand aan 'binge drinking', met andere woorden het drinken van minstens vier glazen alcohol bij vrouwen of zes glazen bij mannen in minder dan twee uur. 

Overgewicht en obesitas bij volwassenen is de afgelopen 20 jaar alleen maar toegenomen. Maar liefst 49,3 procent van de Belgen heeft overgewicht (BMI hoger dan 25) en 15,9 procent is obees (BMI hoger dan 30). "Dat zijn zorgwekkende cijfers", stelt Drieskens. "Het is belangrijk dat mensen beseffen dat overgewicht ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Dat zou de drijfveer moeten zijn om gezonder te gaan leven, door bijvoorbeeld meer te bewegen en het voedingspatroon aan te passen.”
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bertil Smeets

  Tja wat zou je willen! Als je de Delhaize of andere warenhuizen binnen gaat dan zie je alleen verleidelijke producten zoals verschillende soorten chips of frisdranken, snacks noem maar op...dit is de maatschappij van vandaag een heleboel commercieel gedoe rond nieuwe en ongezonde voedingsproducten.

 • james vroman

  kweek zelf je groenten en fruit dan ben je zeker dat je geen vergif binnen speelt ..met de zon heb je ook geen kunstlicht nodig om het er verser te laten uit zien ..

 • Christel Smet

  Wat ik echt niet snap is dat mensen geen tijd hebben om te koken. Ik deed 3 ploegen en ik kookte nog bijna alle dagen voor mijn gezin of ik moest ook niet eten. Een paar aardappelen schillen, verse groenten maken en vlees bakken duurt geen 3 uur, de kinderen kunnen ondertussen in de keuken hun huiswerk maken en je kan tussen de soep en de patatten nog wat strijken ook. Ik moest elke dag een proper hemd aandoen dus ik moest wel strijken. Nu lukt niets nog en mijn kinderen sportten ongeveer 8 uur.

 • kris eggermont

  Nog maar eens zeggen: van te stoppen met roken verdik je niet, het is doordat je meer ongezonde snacks eet als je stopt. Ik ben 2 jaren geleden gestopt en heb toen tegelijkertijd ook op mijn voeding gelet. Gevolg: niets bijgekomen!

 • SILKE VANAKKER

  Niet verwonderlijk. 80 % van wat er in de winkel te verkrijgen is, is bewerkt voedsel, veel suikers en weinig echt pure gezonde voeding. Apart van dit, als je elke dag werkt, kinderen hebt, ontbreekt de energie om.nog te koken en vooral om.sport te doen. Bovendien, staan er hier om de 1 km een frietuur, wat het ongezondste is voor de darmen en gewicht. Als je op restaurant gaat, zijn er ook al frieten bij.