Exclusief voor abonnees

Helft 12- tot 15-jarigen drinkt alcohol voor de fuif start, met dank aan de nachtwinkel

Archiefbeeld.
Photo News Archiefbeeld.
Elke ouder die zijn puber een beetje in de gaten houdt, weet wat jongeren doen vóór ze naar een fuif of café gaan: indrinken. Daar beginnen ze al vroeg mee. De helft van de 12- tot 15-jarigen drinkt meestal of altijd alcohol voor het vertrek. En de cafébazen, die zien die dronken tieners écht niet graag komen.

Indrinken - ook wel inpilsen, een preparty houden of voordrinken genoemd - is helemaal geen marginaal verschijnsel. Dat blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar het fenomeen in Vlaanderen. Het Oost-Vlaamse drugpreventienetwerk 'Drugpunt' ondervroeg samen met VAD, het Vlaams expertisecentrum voor alcohol en drugs, 6.773 jongeren tussen 12 en 26 jaar. Daaruit blijkt dat 80% van zij die al alcohol gebruikten, ooit al heeft ingedronken. 70% deed het de voorbije maand nog.  

Vier op tien drinkt één tot drie glazen in de twee uur voor het uitgaan. Evenveel jongeren drinken vier tot vijf glazen. De overige 20% verzet in die tijdspanne zelfs zes glazen of meer, wat betekent dat ze al een behoorlijk hoog alcoholpromillage in het bloed hebben op het moment dat het feestje nog moet beginnen. De meesten drinken in omdat het gezellig is én goedkoper dan alcohol in een horecazaak aanschaffen.

Nachtwinkel

Tieners beginnen er trouwens érg vroeg aan. Als ze tussen 12 en 15 jaar oud zijn - een leeftijd waarop ze nog geeneens alcohol mogen kopen - geeft al de helft toe dat ze meestal of altijd indrinken. Bij jongeren tussen 16 en 26% doet 70% het meestal of altijd. Veel controle is er niet op: het indrinken gebeurt vaak gewoon thuis of bij vrienden thuis. Het spul wordt aangekocht in supermarkten of nachtwinkels. Een jongere op vier zit aan de sterkedrank 'om in de sfeer te komen', maar bij jongens zijn pils en andere lichte bieren het populairst (61,6%). Meisjes hebben dan weer een voorkeur voor wijn (27,5%).

Als ze jonger zijn dan 16 en dus eigenlijk nog geen alcohol mogen kopen, is de nachtwinkel het populairst. Op die leeftijd haalt zes op tien dáár de sterke drank en vier op tien gaat er om pils. Toch is er ook goed nieuws: hoewel 66% van 12- tot 15-jarigen al ooit alcohol heeft gedronken, gaat dat percentage jaar na jaar naar beneden. "We zien dat de startleeftijd langzaam naar beneden gaat", zegt Mark Heremans van 'Drugpunt'. "Dat is te danken aan de preventiecampagnes. Ook op school wordt daar fors op ingezet. Daardoor verandert het beeld dat men heeft van alcohol langzaamaan. Ook bij de BOB-campagnes blijkt telkens weer dat het vooral de 40-plussers zijn die dronken achter het stuur kruipen en niet de jongeren."

Bingedrinken

Maar dat neemt allemaal niet weg dat preventiewerkers steeds bezorgder zijn over het indrinken. Heremans: "Indrinken zorgt toch voor een aantal risico's. Er is meer kans op bingedrinken, ongewenste seksuele intimiteiten, geweldpleging en alcoholintoxicatie." Bovendien zien de cafébazen dit alles met lede ogen aan: de jongeren zijn vaak al in de wind nog voor ze in hun etablissement één consumptie hebben genuttigd. "Indrinken is van alle tijden maar nu gebeurt het wel méér dan vroeger', weet Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen. "Er zijn meer plaatsen waar jongeren alcohol kunnen kopen. Denk maar aan de nachtwinkels waar je niet alleen gekoelde dranken kan krijgen, maar ook makkelijk vodka, fruitsap en een zak ijs kan aanschaffen. Daarmee kunnen jij en je vrienden dan naar een garage trekken om het te consumeren."

Toch denkt Budts niet dat de wetgeving strenger moet worden. Hij verwijst naar Nederland waar men net meer problemen kreeg met jongeren die te veel alcohol gebruikten toen de leeftijdsgrens er werd opgetrokken van 16 naar 18. "Tieners die dat willen, vinden wel altijd ergens alcohol. We moeten inzetten op sensibilisering, zodat jongeren verantwoord omgaan met alcohol."
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Claudia Rosseel

  Laat fuiven weer vroeger starten, houd frisdrank en licht alcoholische dranken betaalbaar op een fuif en laat de deuren om 2 uur sluiten. Dan verliezen de nachtwinkels hun publiek.

 • armand mudah

  fuiven beginnen ook te laat in mijn tijd begonnen ze om 2000 uur om 2100 zat het stampvol en het eindigde om 200 uur nu begint men om 2400 en eindigt om 600 , de fuiftijd is even lang , verschil is wij waren op een redelijk uur thuis waren en redelijk fris de dag nadien nu geraken ze niet meer uit hun bed

 • Lia Schuijt

  ID kaart laten zien net als in Nederland en geen drank verkopen aan jongeren onder de 18. Laten ze thuis maar gaan drinken

 • rene vreys

  Sluit die nachtwinkel die hebben we voor niets nodig .

 • Jan Brecht

  En wie of wat gaan ze er aan doen , niets , trouwens ze moeten de oudes ook straffen