Hallo goede voornemens: 5 redenen om net wel in de regen te gaan joggen

Thinkstock
"Joggen in de regen is net goed voor je, want dan zit er meer zuurstof in de lucht", zo probeerde mijn leerkracht Lichamelijke Opvoeding mij aan het sporten te krijgen wanneer ik klaagde dat het water met bakken uit de lucht viel. Zijn uitspraak blijkt niet helemaal te kloppen, maar er zijn wel voldoende redenen om je loopschoenen aan te trekken in dit vreselijke weer.

Helaas pindakaas. Het lijkt erop dat de laatste dag van het jaar letterlijk in het water valt. Al wil dat niet zeggen dat met je goede voornemens hetzelfde moet gebeuren. Ga je de komende dagen niet meer lopen door het regenweer? Zonde. Je verbrandt namelijk meer calorieën én de luchtkwaliteit is beter bij nat weer.

1. De regen verwijdert onzuiverheden en vervuilende stoffen als kooldioxide uit de lucht. Deze stoffen lossen namelijk beter in water dan zuurstof op. De zuurstofmoleculen blijven dus in de lucht, die van vervuilende stoffen niet. De concentratie van zuurstof in de lucht neemt dus wel toe als het regent. Het belangrijkste voordeel van regen is dat het je spieren helpt koel te houden, waardoor je sneller en makkelijker kan lopen. Dit betekent dat je je lichaam iets verder kan drijven dan wanneer de zon de aarde opwarmt.

2. Je verbrandt meer calorieën als het regent, dat hebben verschillende studies aan het licht gebracht. Als de temperatuur daalt, verbrand je dus meer energie.

3. Door de regen is het oppervlak waar je op loopt gladder. Dit maakt het moeilijker om overeind te blijven. Je spieren werken harder omdat het een tikje moeilijker is om je evewicht te bewaren als je in de regen loopt.

4. In de regen train je je lichaam om te lopen in lichamelijk en mentaal moeilijke omstandigheden. Je wordt dus mentaal sterker van een workout in de regen.

5. Op een regendag heb je het parcours bijna helemaal voor jezelf. Ideaal dus voor een rustige loopsessie.

Thinkstock7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • DIRK SPRANGERS

  Lopen in de regen is zalig !! Ziek worden van de regen ? Beste Mohamed,wat een zever...dan moest ik het heel jaar door ziek zijn. (en ben al 3 jaar niet meer ziek geweest...)

 • Tom Van de Walle

  Je recuperatie na een sessie in de regen duurt veel langer. Dus wie kan: vermijden! Alhoewel ik zelf graag in de regen loop, het is niet altijd even verstandig...

 • Ronald Polutnik

  De goede voornemens zijn , Overvallen plegen Inbreken Stelen Carjacken En Belastingontduiking . Want hier in België word je er niet voor beboet , je word steeds vrijgelaten . Is dat dan niks om te beginnen .

 • Peter Buyck

  Inderdaad, bij harde ondergrond maar wie kan op een atletiekpiste gaan oefenen? Alleen de atletiekclub en anders de scholieren. Verder is 'koud' een risicofactor want lopers kleden zich licht en maken zich dan minder weerbaar tegen het verkoudheidsvirus... ja lopen is gezond. Laat staan dat de knieën in koud weer afzien van... de bijtende kou.

 • Christel Smet

  5 goeie redenen om niet te gaan lopen. 1. Uw kniegewrichten zien heel erg af op harde óndergrond. 2. Het kan met de bladeren heel glad liggen. 3. De mountainbikers inden dit ook leuk en rijden je van de baan. 4. Mijn hond schrikt zich rot als er achter mij 1 begint te gillen opzij opzij. 5. Een fluo vestje is te duur voor velen zodat je ze niet ziet lopen in het donker mijn hond is beter verlicht dan lopers.