Groeiend probleem: te veel slapen

Thinkstock
De meeste mensen klagen over slaaptekort, maar steeds meer volwassenen slapen onbewust te veel. Wie meer dan 9 uur per nacht rust, kan zijn gezondheid schaden. Dat suggereren Australische vorsers.

Onderzoekers aan de universiteit van Sydney bestudeerden verschillende rondvragen tussen 1970 en 2007 uit meer dan 10 landen. Hierin werd aan deelnemers gevraagd hoeveel tijd ze aan taken spendeerden in de afgelopen 24 uur. Daaruit bleek dat in 2007 het aantal Amerikanen dat meer dat negen uur per nacht slaapt met 28 procent is toegenomen in vergelijking met 1985. In andere landen zien we dezelfde trend, alleen in Canada en Italië nam het percentage af. Mensen slapen zowel op weekdagen als in het weekend meer.

Natuurlijke evolutie
De onderzoekers: "In de moderne maatschappij bestaat de mythe dat veel mensen met een chronisch slaaptekort kampen. Artsen besteden weinig aandacht aan te veel slapen. Dit houdt echter ook heel wat gezondheidsrisico's in: het verhoogt de kans op hartziekten, concentratieproblemen en vroegtijdige sterfte." Dat mensen ten onrechte menen met een slaaptekort te kampen, kan komen door het feit dat hoe ouder je wordt, je minder slaap nodig hebt. Velen beseffen echter niet dat dit een natuurlijk proces is dat met verouderen gepaard gaat.

Wat is slaap?
Toch willen de onderzoekers benadrukken dat veel afhangt van de definitie van slaap. Zo kan het zijn dat mensen de hoeveelheid die ze in bed spenderen als slaap aanrekenen, ze beseffen niet hoe lang ze wakker liggen. Het is niet duidelijk of de hoeveelheid slaap echt verantwoordelijk is voor gezondheidsproblemen of dat het een teken is van andere aandoeningen als een depressie. Een andere mogelijkheid is dat mensen die langer in bed liggen simpelweg met slaapstoornissen kampen en daarom langer in bed blijven. Daarom besluiten de vorsers dat er meer onderzoek nodig is om het verband tussen slaapduur en een slechte gezondheid te bestuderen.