Greenpeace: "Europese appels zitten vol pesticiden"

THINKSTOCK
Europese appeltelers gebruiken te veel pesticiden, zo stelt milieuorganisatie Greenpeace in een nieuw rapport. België is bij de landen die het slechtst scoren.

Greenpeace nam in april in totaal 85 stalen bij de grootste appeltelers in 12 Europese landen. Het gaat om 36 waterstalen en 49 bodemstalen. Twee derde van de stalen bevatte restanten van minstens één van de 53 geïdentificeerde pesticiden. Minstens 70 procent van die geïdentificeerde pesticiden zijn schadelijk voor mens en natuur, benadrukt Greenpeace.

In de Belgische bodemstalen werd het op één na hoogste aantal pesticiden aangetroffen: 15 soorten in 3 stalen. Alleen Italië deed het nog slechter. Ook Frankrijk kreeg slechte punten. Daar werden 13 soorten in 6 stalen gevonden. De meeste pesticiden in het oppervlaktewater werden gevonden in Polen en Slovakije.

Vooral telers die appels leveren aan supermarkten gebruiken pesticiden.

"Alle fruit is volkomen veilig"

Volgens Sofie Vergucht van de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbescherming (Phytofar) heeft de slechte score van België te maken met onder meer het vochtige klimaat. "Daardoor krijgen we hier in de landbouw en fruitteelt veel vaker te maken met schimmels en dergelijke." Vergucht benadrukt dat de metingen voor pesticiden dermate nauwkeurig zijn dat zelfs heel kleine concentraties worden teruggevonden, dus ook waarden die binnen de wettelijke grenzen vallen. "Alle fruit dat in België verkocht wordt, of dat fruit nu ingevoerd is uit het buitenland of afkomstig is uit ons land zelf, is getest en volkomen veilig. En als er nog kleine fracties pesticiden op te vinden zijn, dan zijn die weg door het fruit te wassen."

In bijna de helft van het voedsel dat in Europa geconsumeerd wordt, zitten restanten van pesticiden. Onder meer op appels zitten de meeste resten. Greenpeace roept de EU dan ook op om chemische bestrijdingsmiddelen in de landbouw en fruitteelt te bannen en in plaats daarvan in te zetten op niet-chemische alternatieven. In België worden telers sinds dit jaar verplicht om ook alternatieve bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Zo worden er in de fruitteelt 'nuttige insecten' ingezet, zoals lieveheersbeestjes.