Grassenpollenallergie bereikt eerste piek van het jaar

THINKSTOCK
De kritische drempel van 50 grassenstuifmeelkorrels per kubieke meter lucht is voor de eerste keer dit jaar overschreden. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP) vandaag. Oorzaak zijn de zachtere temperaturen van de afgelopen dagen. "Met het mooie weer voorspeld voor de komende dagen zal het risico op allergische symptomen wellicht toenemen", klinkt het.

Grassenstuifmeel is de belangrijkste hooikoortsverwekker in België, en wordt in de lucht aangetroffen van mei tot en met augustus. De meest kritieke periode voor hooikoortslijders vindt meestal plaats van eind mei tot half juli. Ongeveer 15 à 20 procent van de bevolking heeft een stuifmeelallergie.

Omdat stuifmeelkorrels zich via de lucht verspreiden, is er geen "miraculeuze oplossing" om de bekende symptomen (niezen; prikkende, jeukende, tranende ogen en een verstopte en lopende neus) volledig te voorkomen. Het WIV-ISP raadt onder meer aan aanbevelingen van de artsen te volgen en activiteiten en inspanningen in openlucht te vermijden.