Google Maps telde even calorieën, maar gebruikers kunnen er niet om lachen

thinkstock
"Te voet naar de bakker? Daar verbruik je 59 kcal mee, een halve cupcake!" Google Maps rolde deze week een test uit van een nieuwe functie, die meegeeft hoeveel calorieën je verbruikt bij het afleggen van je route te voet, met de fiets of met de auto. Google moest de functie vrijwel onmiddellijk verwijderen, want gebruikers waren er niet over te spreken. "Zo werk je eetstoornissen in de hand", klonk de kritiek. 

Neem ik de auto of ga ik te voet? Google Maps wilde met een goedbedoelde functie aanzetten tot meer lichaamsbeweging. Door te berekenen hoeveel kcal een route te voet verbruikt, inclusief een omrekening in 'mini-cupcakes'. De zoekgigant hanteerde voor de berekening de maatstaf dat een kleine cupcake 110 kcal bevat, en dat een gemiddeld persoon 56 kcal verbrandt per afgelegde kilometer.

Wellicht met de beste bedoelingen van de wereld, maar het internet werd niet bepaald warm van deze nieuwe functie. Niet alleen kwam er kritiek op de correctheid van de berekening ('wat is een gemiddeld persoon?'), er werd ook geopperd dat de functie eetstoornissen in de hand kan werken. Bovendien zijn consumenten van mening dat ze zelf willen beslissen wanneer ze calorieën willen tellen. Google Maps verwijderde de functie dan ook meteen na die storm van kritiek. 
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels