Goeie vraag: is zonnebaden met make-up slecht voor je huid?

-
Unsplash -
Nu de zon weer vaker van achter de wolken komt piepen, is het tijd om wat extra aandacht te besteden aan onze huidverzorging. Al stellen we ons natuurlijk ook enkele vragen. Hoe slecht is het bijvoorbeeld om met make-up te zonnebaden? Wij vroegen het aan de dermatoloog. 

Dokter Thomas Maselis, dermatoloog: “Make-up op zich is niet schadelijk voor je huid, maar de bewaarmiddelen en parfums die er vaak in verwerkt zitten, zijn dat wel. Om die reden is het gebruik van parfum en geparfumeerde deodorant vlak voor het zonnen ook af te raden. Wie gaat zonnebaden, kan beter voor een geurloze variant kiezen of gebruikt er bij voorkeur zelfs geen. Onder invloed van de zon kunnen de geurstoffen die in deze producten zitten, de huid namelijk doen verkleuren, met pigmentvlekken tot gevolg. Niet iedereen loopt daar risico op, maar het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Soms laat dat effect trouwens enkele dagen of weken op zich wachten. Dat je meteen na het zonnen geen last hebt, wil dus niet zeggen dat je er niet gevoelig voor bent. Ook het gebruik van producten met bewaarmiddelen kan tot huidverkleuring leiden. Zij zullen niet rechtstreeks reageren op de zon, maar kunnen wel ontstekingen veroorzaken die op hun beurt donkerder gaan kleuren wanneer ze in het zonlicht komen. Maquilleer je daarom pas na het zonnen en gebruik bij voorkeur producten die geen bewaarmiddelen of parfums bevatten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.