Exclusief voor abonnees

Goed voor een extra pak friet per dag: tegen 2100 heeft de mens 80 procent meer calorieën nodig

-
unsplash -
Eind deze eeuw heeft de mens 80 procent meer voedsel nodig dan nu, zo schrijven wetenschappers in vakblad Plos One. We zijn tegen die tijd niet alleen met 3,5 miljard meer. Mensen zullen ook groter en zwaarder zijn, wat meer calorieën vergt, goed voor een extra portie friet per dag.

Een van de vele hoofdbrekens over de toekomst is of de wereld 11 miljard mensen kan voeden, terwijl dat nu al niet volledig lukt met 7,5 miljard. Want tegen 2100 zijn we volgens onder andere de VN zeker met 3,5 miljard meer. Dat is een toename met 46 procent.

Maar tegen die tijd zullen we niet 46 procent meer voedsel hebben, maar liefst 80 procent meer, zo concluderen wetenschappers van de universiteit van het Duitse Göttingen. Ze waarschuwen dat als het niet lukt zoveel meer calorieën te voorzien, dat kan leiden tot grotere ongelijkheid en onrust in de wereld.

Ongeveer 60 procent van die extra voedselbehoefte is volgens de berekeningen van professoren Luz Depenbusch en Stehpan Klasen puur het gevolg van de verwachte bevolkingstoename. Maar, de rest van de voorziene stijging, zo’n 18 procent, heeft enkel en alleen te maken met het feit dat de mens groter en zwaarder wordt.

Twee bananen of pak friet

“Tussen 2010 en 2100 zien we dat de dagelijkse energie die mensen gemiddeld nodig hebben toeneemt met 254 kcal per persoon”, zegt Depenbusch. “Dat komt doordat we groter worden en omdat onze body mass index ook toeneemt.” Dat wil gewoon zeggen dat we groter en ook zwaarder worden.

In totaal is het aantal extra calorieën dat we tegen eind deze eeuw nodig hebben evenveel als wat India en Nigeria in 2010 samen nodig hadden om hun bevolking te voeden. En die 253 extra kcal tegen 2100 komen neer op ongeveer twee grote bananen of een portie frieten.

Volgens de modellen van de twee onderzoekers zullen vooral de landen in zwart Afrika moeite hebben om die grote extra honger het hoofd te bieden. Nu al worstelt de regio met een grotere nood aan dagelijkse calorieën omdat de bevolking er zo snel groeit.

Net daarom benadrukken Depenbusch en Klasen de nood aan een wereldwijde voedselstrategie om grote ongelijkheid en onrust te voorkomen. Want hoe dan ook zal de toegenomen honger de voedselprijzen doen stijgen en terwijl rijke landen dat aankunnen, krijgen armere landen het alleen maar moeilijker. In de toekomst zien deze onderzoekers naast meer, grotere en zwaardere mensen die veel meer eten dan ook anderen die net met grote tekorten zullen kampen.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Elke Claes

  minder kinderen, da's de oplossing. Ooit van het mytische "de vergrijzing" gehoord? Mensen klagen steen en been dat hun pensioen niet betaald wordt, en dat niemand hen wil verzorgen in de rusthuizen. en nu willen jullie nog minder kinderen zorgen??? Er worden nu al mensen in de verpleging naar hier gehaald die de taal niet machtig zijn en waar jullie niks aan kunnen vragen. Veel plezier met oud worden!

 • Ronny Cuypers

  Als mensen groter en zwaarder zijn en dus meer gaan eten, dan zullen ze ook vroeger sterven. En zo houdt het systeem zichzelf in evenwicht.

 • George Verbeek

  De bevolkingstoename ligt voor het grootste deel in Azië, en in mindere mate in Afrika. Daarenboven gaat het om hoe mensen leven, een Europeaan heeft de ecologische afdruk van 20 Afrikanen.

 • Tom Wauters

  Tip voor de politiek; hef een belasting per geboren kind, probleem opgelost. Minder co2 uitstoot, minder gebruik van grondstoffen enz..,,..

 • Saskia Van thielen

  Een maximum van 2 kinderen per gezin. En indien er uit vorige relatie al twee waren, geen. Tenzij nieuwe parter er nog geen heeft is er 1 toegelaten.. Dit wereldwijd.. Want anders is er weer 1 soort bevolking dat zich daar aan moet houden.. Bij volledig gezin. Verplicht milieu taks per extra gezinsuitbreiding geeft extra uitstoot.. De staat moet wel geld vrij maken voor sterlisatie ingreep. Voor iedereen zodat ook kansarme mensen niet ongewild extra kinderen hebben. Na 30 jaar veel opgelost