Glutenvrij eten als je niet intolerant bent kan schadelijk zijn voor je gezondheid

Getty Images
“0,5% is glutenintolerant, maar 30% denkt dat hij het is”, vertelde topdokter Danny De Looze gisteren in Gert Late Night. Mensen die aan coeliakie lijden, kampen met diarree, constipatie en vermoeidheid en moeten een strikt glutenvrij dieet volgen. Maar glutenvrij eten omdat je denkt dat het gezond is, is onzin. Volgens verschillende experts kan het zelfs schadelijk zijn voor je gezondheid.

De Vlaamse Coeliakie Vereniging (VCV) schat dat er in België zo’n 55.000 coeliakie-patiënten zijn, maar slechts 5.500 mensen zijn zich er bewust van. Diagnose in een vroeg stadium is belangrijk, zodat veel fysieke schade en dus hoge medische kosten voorkomen kunnen worden. Maar glutenvrij eten als je niet intolerant bent, is geen goed idee. Volgens Michaël Sels, hoofddiëtist aan het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen kan een glutenvrij dieet voor iemand die niet glutenintolerant zelfs nadelige gevolgen hebben. “Minder brood of pasta eten is niet slecht. Maar wie alle gluten schrapt en geen volwaardige vervanging voor deze stoffen voorziet, dreigt te eindigen met energietekorten en/of een verstoorde glucosehuishouding in het lichaam”, aldus Sels.

Ook diëtiste Tanja Callewaert zegt dat de associatie tussen glutenvrij en gezond in veel gevallen volkomen onterecht is. “Gluten worden als eiwit gebruikt in ons lichaam, maar hebben tevens een belangrijke functie bij de bereiding van brood en koekjes. Om dezelfde rekbaarheid van het deeg te verkrijgen, moeten aan glutenvrije producten allerlei additieven toegevoegd worden. En ook het smaakverlies moet gecompenseerd worden, wat vaak gebeurt met snelle suikers en verzadigde vetten.” Afvallen doe je er dus ook niet van, want gluten en calorieën hebben niets met elkaar te maken.

Volgens Patrick Mullie is de glutenvrije foodtrend dan ook eerder een marketingstrategie. “Er zijn ongeveer 55.000 Belgen die glutenvrij moeten eten omdat ze een intolerantie hebben. Als zij gluten eten, krijgen ze krampen en diarree. Maar een firma kan niet leven van 55.000 mensen. Het is voor de verkoopcijfers veel beter dat 11 miljoen mensen glutenvrij eten. Door die marketing zijn er veel mensen die denken dat ze klachten ervaren na het eten van gluten, maar die eigenlijk niet intolerant zijn. Zij kunnen zich beter eerst laten onderzoeken door een huisarts. Hij moet beslissen of je glutenvrij moet eten of niet, niet de producent.”
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronald Van Beneden

    Het tegendeel is waar en gluten aten we duizenden jaren geleden ook niet. Door de glutenhype doen veel mensen ook aan zelfdiagnose en daar zit de clou van de zaak. Ze verdienen er zelf niets aan. Iemand die proefondervindelijk zichzelf beter voelt bij het schrappen van voedingsstoffen wat is daar verkeerd aan? Die experts(?) als ze het zelf niet meer weten modderen ook maar wat aan. De wijzigingen in onze voedingsdriehoek van de laatste jaren bewijzen genoeg.