Gigantische doorbraak in stamcelonderzoek: bloedcel in zuur wordt stamcel

De onderzoekers ontdekten dat ze bloedcellen van het embryo van een muis konden transformeren in stamcellen.
AP De onderzoekers ontdekten dat ze bloedcellen van het embryo van een muis konden transformeren in stamcellen.
Een gigantische doorbraak in Japans stamcelonderzoek kondigt mogelijk een nieuw tijdperk in de geneeskunde aan. Dat meldt de BBC. De onderzoekers toonden aan dat bloedcellen kunnen worden omgezet in stamcellen, gewoon door ze in zuur te dompelen. "Gepersonaliseerde geneeskunde is eindelijk in zicht", zeggen wetenschappers.

Het menselijke lichaam is opgebouwd uit cellen met elk een specifieke rol - zo zijn er zenuwcellen, levercellen en spiercellen. Stamcellen kunnen getransformeerd worden naar elk ander type cel. Daarom worden ze al gebruikt voor genezing van het oog, het hart en de hersenen.

Omwille van hun potentieel in de geneeskunde zijn stamcellen het voorwerp van belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Tot dusver waren embryo's een bron van stamcellen en ook huidcellen kunnen genetisch geprogrammeerd worden voor transformatie.

De jongste ontwikkeling in het onderzoek, die werd gepubliceerd in het vakblad Nature, zou de technologie veel goedkoper, sneller en veiliger kunnen maken.

Waaier aan nieuwe mogelijkheden
De nieuwe studie toont aan dat contact met zuur de transformatie van bloed- in stamcellen in gang kan zetten. "Deze bevinding biedt een hele waaier aan nieuwe mogelijkheden", zegt Dr. Haruko Obokata van het Riken Centre for Development Biology in Japan. "Niet enkel in de heelkunde, maar ook bijvoorbeeld voor de behandeling van kanker."

De doorbraak werd bereikt met onderzoek op bloedcellen van muizen. Het Riken Centre doet nu verder onderzoek om hetzelfde resultaat te bereiken met menselijk bloed.

"Als dit ook werkt bij mensen, is het tijdperk van gepersonaliseerde geneeskunde eindelijk aangebroken", zegt Chris Mason, professor heelkunde aan de University College in Londen, aan de BBC. "We hebben dan een snellere, goedkopere en mogelijk veiligere manier om cellen te transformeren. Het is een verrassende ontdekking en lijkt te goed om waar te zijn, maar zo veel experten hebben dit besproken en gecheckt dat het wel waar moet zijn."

Bij leeftijdsgerelateerde maculaire degeneratie, een ziekte die blindheid veroorzaakt, duurt het tien maanden vanaf het nemen van een huidmonster tot het moment dat de stamcellen kunnen geïnjecteerd worden in het oog. Volgens professor Mason kan die periode - en de kostprijs - aanzienlijk gereduceerd worden.

Zelfde voorzorgsmaatregelen
Toch zijn stamcelgebaseerde therapieën nog niet meteen in zicht, waarschuwt dr. Dusko Ilic, lector stamcelwetenschap aan King's College in Londen. "Voor de cellen die op deze manier gegenereerd worden, moeten we dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als voor cellen die geïsoleerd worden van embryo's of die geherprogrammeerd worden met een standaardmethode."

"Het zal bovendien een lange periode duren voor er genoeg geweten is over de natuur van deze cellen, en of ze al dan niet bruikbaar zullen zijn om therapieën te ontwikkelen", voegt professor Robin Lovell-Badge van de Britse Medical Research Council eraan toe. "Maar wat echt intrigerend is, is het onderliggende mechanisme dat de herprogrammering in gang zet - en waarom het niet gebeurt wanneer we citroen of azijn eten en cola drinken."