Geweldig nieuws: chocolade helpt tegen hoesten

thinkstock
Vergeet liters saaie thee met honing, bij een volgend aanslepend hoestje grijpen we met plezier naar een stuk chocolade. De Britse professor Alyn Morice zweert namelijk bij onze favoriete snack om een hoestje te verzachten. Of hij echt gelijk heeft weten we niet, maar we geloven hem maar al te graag.

"Ik weet dat het klinkt als een verhaal uit Mary Poppins," begint professor Alyn Morice, "maar het is echt waar dat chocolade een hoest kan verzachten." Hij is niet alleen professor met een specialisatie in ademhaling, maar ook mede-oprichter van de International Society for the Study of Cough. Een studiecentrum voor hoesten als het ware, dus we geloven hem maar al te graag.

Morice verwijst voor zijn bevinding naar een nieuwe Europese studie rond huis-, tuin- en keukenmiddeltjes tegen de hoest. Patiënten die een medicijn met cacao testten, zagen hun hoest en slapeloosheid binnen de twee dagen verbeteren. Dit in vergelijking met een andere groep die hoestsiroop kreeg toegediend. "Het is niet de eerste studie die aantoont dat chocolade de hoest kan verzachten," zegt Morice. "Londense onderzoekers ontdekten eerder al dat theobromine, een alkaloïde in cacao, een hoest beter onderdrukt dan codeïne, wat in hoestmedicijnen voorkomt."

Het klinkt te mooi om waar te zijn, maar proberen kan nooit kwaad, toch? Voorlopig hebben wij nog geen last van een hoest, maar we offeren ons met plezier op om te testen of het ook preventief werkt. Goede voornemens zijn tenslotte zó 2015.