Gevaarlijk: sommige homeopaten schrijven alternatief voor malariapillen voor

thinkstock
Hoewel een homeopatisch alternatief voor malariapillen niet bestaat, blijkt uit een kleine steekproef van het wetenschapsmagazine Eos dat sommige homeopaten toch bereid zijn een dergelijk middeltje aan te bieden. Misdadig, vindt hoogleraar huisartsgeneeskunde aan de VUB Dirk Devroey. "Ze sturen mensen onbeschermd de brousse in", reageerde hij vandaag op Radio 1.

Eos contacteerde undercover acht homeopaten met de vraag voor een alternatief middel voor malariapillen. Een dergelijk alternatief bestaat niet: van geen enkel homeopatisch middel is wetenschappelijk aangetoond dat het beschermt tegen de tropische ziekte.

Toch bleken vijf van de acht gecontacteerde homeopaten bereid te helpen. Wat vooral zorgen baart, is dat vier van hen klassiek geschoolde artsen waren.

Muggennetten

"Problematisch", reageerde Dirk Devroey vanmorgen in Hautekiet op Radio 1. "De enige correcte reflex zou zijn: 'Sorry, wij kunnen u niet helpen.' Wat nog erger is, is dat ook de basisprincipes voor het voorkomen van malaria - het gebruik van muggennetten en muggenmelk - door die mensen niet werd aangeraden."

Léon Schepers, secretaris van de beroepsvereniging van homeopaten in België, verwerpt de methodiek van de betrokken artsen, maar wijst ook op de kleinschaligheid van de steekproef. "Er is een 300-tal homeopaten in België", zei hij op Radio 1. "Twee van de vijf mensen die een verwerpelijk advies geven, zijn Belgische artsen, de andere zijn Nederlanders. Als wij undercover zouden gaan om het antibioticavoorschriftgedrag van reguliere artsen te onderzoeken en een dergelijk klein staal zouden hanteren, zouden wij meteen met de grond gelijk gemaakt worden."

'Wat nog erger is, is dat ook de basisprincipes voor het voorkomen van malaria - het gebruik van muggennetten en muggenmelk - niet werd aangeraden'

Dirk Devroey, hoogleraar huisartsgeneeskunde

"Geen bewijs"

Devroey erkent de kleinschaligheid van de studie. "Maar dat neemt niet weg dat er homeopaten zijn die mensen de brousse insturen zonder bescherming. Dat is hetzelfde als dat ik je een gescheurd condoom geef en zeg dat je daarmee naar de prostituees mag gaan."

Los van het malariaverhaal wijst de hoogleraar er bovendien op dat er geen bewijs bestaat dat homeopatische middelen effectiever zijn dan een placebo. "Heel veel ziektes, zoals hoofdpijn, stress en depressie, herstellen zichzelf met het ouder worden. In veel gevallen zou het helpen als de arts gewoon naar de patiënt zou luisteren. Een homeopaat doet dat, maar maakt dan toch nog gebruik van het placebo-effect om een middeltje van een paar tientallen euro's te geven."