Gevaarlijk lood in je leidingen? Zo test je het

THINKSTOCK
Kraantjeswater is dan toch niet zo veilig als eerst gedacht, bericht Het Nieuwsblad vandaag. Boosdoener zijn oude loden leidingen, die het water uit de kraan vervuilen. "Lood is zeer toxisch, en vooral gevaarlijk voor zuigelingen en oudere mensen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij in 'De Ochtend'. Met een magneetje kan je makkelijk nagaan of je leidingen van lood gemaakt zijn.

De overheid komt met een nieuwe campagne die mensen ervoor moet waarschuwen dat kraantjeswater misschien niet zo onschuldig is als het lijkt. "Bij één op de vijftig Vlaamse gezinnen zit er te veel lood in het drinkwater", zegt Robrecht Bothuyne (CD&V) aan het Nieuwsblad, nadat hij cijfers opvroeg bij minister van Leefmilieu Joke Schauvliege. "Gelet op de risico's is dit te veel."

Bij één op de vijftig Vlaamse gezinnen zit er te veel lood in het drinkwater

Robrecht Bothuyne (CD&V)

Toxisch

Lood is zeer toxisch, en dat is eens zo gevaarlijk voor mensen die er gevoelig aan zijn, legt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij uit in Radio 1-programma 'De Ochtend'. Vooral zuigelingen en oudere mensen lopen risico. Daarom is de Vlaamse watermaatschappij alle loden waterleidingen aan het vervangen. "Enkel in Oost-Vlaanderen zijn er nog enkele loden aftakkingen die men moet vervangen", licht Smet toe. "In principe is kraantjeswater nog steeds gezonder dan flessenwater. Het water uit de kraan is van goede kwaliteit, alleszins het water dat de Watermaatschappij bij jou thuis levert."

Maar uit controles aan de kraan zelf blijkt dat er vaak nog te veel lood in het drinkwater zit. "Dat komt door loden leidingen die in huis liggen bij de mensen zelf." Vanaf de watermeter tot de kraan is de huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor zijn waterleidingen.

"Daarom starten we volgende week met een campagne om mensen van de gevaren bewust te maken en te controleren wat voor leidingen ze hebben en of hun drinkwater wel gezond is", aldus minister van Leefmilieu Schauvliege op Radio 1. Zo is het bijvoorbeeld beter geen warm kraantjeswater te gebruiken, omdat lood er makkelijker in oplost. Ook waarschuwt de overheid dat waterfilters het lood niet uit het water filteren.

Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu.
BELGA Joke Schauvliege (CD&V), Vlaams minister van Leefmilieu.

Magneetje

Controleren of je nog loden leidingen hebt, kan zelf, zegt Smet. "Een loden waterleiding is een dikke, kronkelige buis, die grijs van kleur is. Sommige mensen hebben hun leidingen wel geverfd, dus laten zich daar best niet door misleiden."

Je kan ook met een magneetje nagaan of je leidingen van lood zijn. "Loden leidingen zijn immers niet magnetisch. Als je er een magneetje kan aanhangen, dan heb je meestal een veilige leiding. De waterleidingen zitten vaak onder de grond, maar meestal zit er nog een klein stukje vrij aan je watermeter. Daar kan je het eens controleren."

Volgens Smet kan iedereen die gebouwd heeft na 1970 bovendien op twee oren slapen. "Het gaat vooral om oudere woningen."

Tot slot geeft Smet nog enkele tips mee voor wie wel loden leidingen heeft:
- Laat 's morgens de kraan eerst even lopen, omdat het lood 's nachts sterk oplost wanneer het water stilstaat.
- Gebruik geen warm kraantjeswater, ook niet om mee te koken of koffie te zetten.
- Maak geen voeding voor baby's met kraantjeswater, maar gebruik flessenwater.
- Investeer in een verbouwing om uw loden leidingen te laten vervangen.

Als je een magneetje aan je waterleidingen kan aanhangen, dan heb je meestal een veilige leiding

Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij